|

Сорос зад протестите в Румъния

Главната румънска специална служба и досега се контролира от неговия човек Едуард Хелвиг

Един и същ център контролира улицата, президента и спецслужбите

 

 

Румъния бе залята от най-големите безредици през последните десетилетия. По данни на правоохранителните органи на площад „Виктория”, където е официалната резиденция на премиера и правителството, са се събрали 100 хиляди протестиращи.

В други градове на Румъния също имаше протести, но не толкова многобройни.

Румънски майдан?

Формален повод за това е приемането на закон от правителството, който позволява великодушно да се прости на корумпирани чиновници, които са „прилапали” по-малко от 44 хиляди евро или 200 хил. румънски леи. Президентът на страната Клаус Йоханис се обърна към премиера Сорин Гриндяну с призив да отмени спорните законопроекти.

Като реакция хората излязоха на улицата с плакати: „Ние не признаваме закони, приети от бандити” , „Долу червената чума”, „Никакви закони няма да направят мафията легитимна”. Забавното е , че новото, социалдемократическо правителство, сформирано след парламентарните избори през декември, работи на практика по-малко от месец, а около 80% от протестиращите според местните медии са младежи.

Учудващо е, но протестиращите румънски граждани са подкрепени от Еврокомисията. Организацията изрази загриженост във връзка с приемането на гореспоменатите закони, а шефът на комисията Жан Клод Юнкер и заместникът му Франц Тимерманс заплашиха, че ако борбата с корупцията в Румъния се стопира, това ще се отрази в отчетите на комисията за механизма на сътрудничество и проверка, която „наблюдава” Румъния. Еврокомисията заяви, че „внимателно ще проучи постановлението на румънското правителство” . Нещо повече, беше публикувано съвместно заявление на посолствата на шест страни в Румъния (Белгия, Канада, Франция, Германия, Холандия и САЩ), в които предупредиха, че необмислените стъпки на правителството може да подкопаят международната репутация и позициите на Румъния в ЕС и НАТО.

Гриндяну се опита да се оправдае и в писмо-отговор подчерта, че борбата с корупцията в Румъния не спира и че целта на решенията му е именно да хармонизира антикорупционните закони в Румъния с европейското законодателство.

Румъния и Сорос

На социалдемократите в Румъния не им върви. Подобна история беше и с оставката на друг премиер от тази партия, Виктор Понта, в края на 2015 г. Тогава причина за масовите вълнения стана пожар в нощен клуб, който отне живота на почти 60 души. Звучи абсурдно, но именно този случай се трансформира в дискусия за социалноикономическото състояние на страната и приключи с оставка на правителството.

То бе сменено от правителство, наричано открито или зад гърба, „правителството на Сорос” или „кабинета на технократите”, а за премиера Дачиан Чолош се разпространяваха слухове, че той уж е незаконен син на Сорос. Ние разбира се не вярваме на слухове, но самият факт на поява на подобни „партенки” говори много за състоянието на обществото.

Мрежи на влияние

Журналистите са пресметнали, че Сорос е дал за Румъния около 200 милиона долара. Спекулантът от унгарски произход започва да действа още от края на 80-те години и оттогава влиянието му в Румъния само расте, както впрочем и другите страни от Източна Европа. Вниманието му към Румъния, обаче, е безпрецедентно. В страната има разклонена система от неправителствени организации с пирамидална структура, която е свързана със спекуланта.

Сред тях е Консултативният център на Сорос по въпросите на образованието, Съюзът за възраждане на Румъния, Центърът за партньорство и равенство, Асоциацията за правата на човека в Румъния – Хелзински комитет, Център за правата на човека. Всяка от тези организации на свой ред поражда свои подструктури.

Заедно всички тези организации образуват „Сорос Оупън Нетуърк Романия”. В нея влизат също и организацията на независимите наблюдатели на избори APD, която има повече от 30 подразделения и 1000 члена в цялата страна, PRO-Democracy, която освен от Сорос, се финансира и от редица чужди фондове, Академическата общност на Румъния, която протежира създаването на коалицията на Демократическата и Националната партия, нещо което напълно ги лиши от самостоятелност и доведе до пълното превземане на партията от креатурите на Сорос.

Протежета

В списъка на стипендианти и стажанти от сороските структури има министри и ръководители на основни държавни структури, техни съветници и съветници на президента, преподаватели в най-големите вузове, собственици на ключови медии. Пълният списък може да се види в статията на Аналитичния център Катехон.

За да не сме голословни ще споменем пример от румънския политически живот:

Експремиерът и ексминистър на външните работи Михай Разван Унгаряну в предишното правителство заемаше поста директор на службата за външно разузнаване. Той работи за „Отворено общество” от 1997 г., активно получава стипендии от Фонда на Сорос и пътува на стажове.

На практика другите министри и другите чиновници от „сороското котило”, са си тръгнали след идването на социалдемократите, и разбира се, не могат да се примирят с такова положение. Призивите да се свали днешното правителство, които се издигат на площадите в страната, са на практика да бъдат върнати именно тези просороски технократи. На тяхна страна са и Еврокомисията и дори президентът на Румъния Клаус Йоханис, когото зад гърба му го наричат протеже на Берлин и Брюксел. Преди една година именно с неговата подкрепа бе свалено предишното правителство на социалдемократите и издигнато правителството на Чолош. Сега тази история се повтаря. В условията на противодействие между президента и правителството, протестиращите имат сериозен административен ресурс.

Не трябва да се забравя и най-важното. Главната румънска специална служба и досега се контролира от човек на Сорос. Едуард Хелвиг сега е начело на Главното управление за сигурност и вътрешно разузнаване. На 21 години той вече е получавал стипендии от Сорос и дори става директор на една от програмите му, а след това оглавява Института за политически анализ в Клуж. Както пише местната преса, това е учреждение, подкрепящо борбата с традиционните ценности, православната църква и териториалната цялост на страната.

Тъй като един и същ център контролира улицата, президента и спецслужбите, не е трудно да се досетим за изхода от протестите.

Днешните манифестации

Те може да се нарекат „Сорос отвръща на удара”, да се определят като опит за мрежата на влияние на атлантиците да удържат под контрол управляващата върхушка на страните, в които имат най-развити мрежи, в новите условия, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп се отказва от тоталната намеса на Америка в работите на други държави.

На 8 февруари правителството на Румъния оцеля след вот на недоверие.