|

Социологът Кольо Колев пред АЛФА ТВ: Милион избиратели може да изстрелят Патриотите на върха

ГЕРБ ерозира, губили са и губят все повече доверие


Волен Сидеров

- Казвате, че числата от проучванията лъжат и разликата между БСП и ГЕРБ може да стигне 10-15%. В чия полза, защото сега агенциите дават, че са почти наравно?

- Те лъжеха по същия начин и на президентските избори. Спомняте си, числата сочеха Цецка Цачева за първа, само че нещата се обърнаха. Още тогава прогнозирах за една огромна маса хора, които традиционно не гласуват, но сега отидоха да гласуват поради задължителност. Това е като една вълна, която може да се люшне на всяка посока. Обемът на тези избиратели е приблизително около 700 000-1 милион избиратели.

- Изцяло не са ориентирани за кого ще гласуват или ще го решат в последните дни?

- Като цяло, този тип избиратели са негативно насочени към политиката, основно към актуалната власт. Тези близо 1 милион избиратели са в състояние да изтеглят всяка политическа сила. Спомнете си какво се случи 2009 г. с прочутите порциони на Доган, 650 000 традиционно негласуващи избиратели отидоха и гласуваха. Сега този обем е значително по-голям. Казваха: „Цачева ще бие, Цачева ще бие“, в следващия момент хората казаха, абе я, хайде стига.

- Според теб какво се случи 2009 г.? Тогава ГЕРБ не беше проявена партия, имаше един-единствен представител в парламента Лъчезар Иванов, който се обявяваше за ГЕРБ. Имаше обаче АТАКА, която водеше лъвски битки срещу Тройната коалиция. Идва 2009 г. и вместо целият този поток от гласоподаватели, за когото говорим, да се ориентира и да отиде при патриотите, които са показали какви са, отиде към някой, който говореше с нашите думи, но не беше се доказал. На какво се дължи това, не се ли повтаря пак?

- Онази АТАКА беше в общи линии малко или много екзотична, крайно радикална.

- Може би, това не е широко приемвливо, повечето хора не са радикални, те са реформисти.

- АТАКА и вашето поведение, между другото, се променя към по-разумно, пак радикално, но по-разумно. Нещо, което вече е по-приемливо за голяма част от избирателите.

За по-горе споменатия период се появява Бойко Борисов, който казва, че е алтернативата.

- Той не се появи от нищото, беше медийно подготвен като главен секретар на МВР, тип „ние ги хващаме – те ги пускат“. След това с шлифера, след това екипите го чакаха да отиде на някакво произшествие. Всичко това беше подготовка, че това е човекът, шерифът, който ще се справи.

- Ранният Бойко Борисов беше: „Ще дойдем, ще им вземем парите, колите и жените, с железен юмрук ще смажем богаташите“.

- Сега пак използват наши думи, ние говорихме за пенсии, сега ГЕРБ и БСП започнаха. Има ли вероятност тези две партии да изземат отново територия от патриотите, защото говорят подобни неща, нямаме авторство или лиценз, но са идеи .

- Няма никакво значение, ГЕРБ могат да обещаят тройни или четворни заплати, БСП също. Нещата въобще не се решават с обещанията, а с доверие.

- Доверието е доста девалвирало вече.

- Фундаменталният въпрос към избирателите е искате ли още от същото или ви писна? Има възможност тази вълна от 700 000 – 1 милион човека да се вдигне, тя може да изстреля и патриотите начело. Тя може да изстреля и БСП начело, но не може да изстреля ГЕРБ, защото ГЕРБ ерозира, загубила е и губи все повече и повече доверие.

- А може ли тази вълна да се разпилее между партии?

- Да, между различни партийки, които ще участват по един или друг начин в масовката. Любопитното е какво ще се случи след това, ако няма категоричен победител. Представете си, какво се случва, ако реформаторите, които имат всякакви десни крилца и перца не влязат и Бойко Борисов загуби изборите. Какво се случва на следващия ден? Ще  имаме опит за вдигане на улична вълна, реформаторите, млади, красиви, хубави правят пърформанси с масовката от ГЕРБ, разбира се. От тук вече се намесва и Слави Трифонов с искане на касиране на изборите, за приемане веднага на 100-процента мажоритарни избори. В общи линии една неприятна ситуация, която до голяма степен ще зависи именно от резултатите от изборите.

- Това, ако ГЕРБ е с по-малко мандати от БСП?

- Да, от другата страна няма категорично мнозинство, примерно било то за вас, за БСП или заедно с вас и БСП.

- БСП ще направи ли опит за кабинет, ако са с повече мандати?

- Във всяко положение – да, те ще направят опит и до голяма степен ще зависи и от големината на вашата формация.

- Ние търсим програмни намерения, които могат да бъдат подкрепени. Дали може да се направи едно програмно управление, тъй като очевидно ще има някакъв вариант на патова ситуация. Възможна ли е такава хипотеза да се подкрепи от всички основни сили –първата, втората, третата, четвъртата, които влязат в парламента? Да не го наричаме експертно, а програмно правителство, съставено от доказани професионалисти, които да изпълняват конкретна програма, върху която се обединяваме.

- Звучи прекалено хубаво и разумно.

- Звучи идеалистично, но трябва да надмогнеш партийното егото.

- Между другото, г-н Борисов на среща с герберската женска организация ясно каза какво да прави, ако загуби изборите. Да прокара референдума на Слави Трифонов, преди още да има решение за правителство, съответно да се разпусне Народното събрание и да се провеждат нови избори, според правилата на Слави Трифонов.

- Има си процедура преди съставяне на правителството, Народно събрание го гласува.

- Може съвсем спокойно да го гласува и именно това ще бъде патосът. Всичкото това нещо на фона на уличен натиск както и от страна на Слави, така и от реформаторите…

Това е единственият шанс Борисов и реформаторите за следващо раздаване. ГЕРБ ерозира като обществено доверие, само че имат една много силна страна – ясен контингент свои хранени хора. Това е администрацията, която е прочиствана в продължение на 9 години, сама по себе си наброява заедно със семействата, които са пряко заинтересовани за крепенето на тази власт, от порядъка на 350-400 хиляди човека. Те ще разчитат на тези локални формации, освен това имат и парите. Един избирателен район ще бъде около 17 000 човека, всичкото това те са го разчели ясно.

- През това време другите партии ще се изтощят от изминалите избори, особено финансово.

- При загуба на изборите, те ще играят до изтощаване, не за това, което очертахте, да кажете „хайде момчета, дайте да направим нещо смислено за страната“. Те ще играят за властта, а не за нещо смислено за страната.

Степента на истерията ще зависи от процентите в урните. Ако страната иска да се освободи от Борисов, трябва да го направи по категоричен начин.

- Според мен хората в момента са объркани. Не са ясно разделени на Левски – ЦСКА, сини – червени, ГЕРБ – БСП, като че ли чакат да им се подскаже какво да правят.

- Примерно „Борисов“ 3  се връща на власт, това значи ратификация на СЕТА плюс вечните концесии, плюс всичкото това нещо, което знаем във връзка с държавни, обществени поръчки, еврофондове и всички тези неща. Столтенберг казва, че ще разширят присъствието на НАТО в Черно море. Хората тези неща не ги знаят, вие трябва да им ги кажете, трябва да алармирате обществото.

- Като социолог казваш, че единият вариант е Обединени патриоти да са първа сила, не го изключваш, като социолог.

- Първа, втора, въпросът е да бъдат непреодолима сила, която да може малко или много да налага своето мнение за защита на националните интереси.

- Тогава ще се развие ли този истеричния вариант, за който говориш – майдани и т.н.

- Той ще се развие във всяко положение, само че ще има различна тежест. Ако БСП води, с 5% повече, Обединени патриоти са втора сила, примерно с 18-19-20%, нещо напълно възможно и абсолютно достижимо. Разбира се, трябва да завоювате доверието на хората.

Другата ситуация е ГЕРБ да води, няма да има никаква истерия. Само, че това е свързано с други неща. Тогава, ако ще играете с ГЕРБ и сте втори, или трети, т.е. непреодолим фактор, трябва да имате грижата за вечните концесии – да си гледат работата, за СЕГА – също, за НАТО в Черно море  – също. Трябва да се превърнете във фактор, който може винаги да натежи.

Основното е доверието на избирателя. То не идва просто така, защото се люшкат и ще дойдат да си изсипят шепичките, но трябва да си го завоювате.

Интервюто е от предаването по АЛФА ТВ „Неделник“ с Волен Сидеров от 19 февруари 2017 г.