|

Социологът Кольо Колев пред в. „Труд“: Обединените патриоти може да са първа сила

Вълната може да ги вдигне толкова високо, че те да станат непреодолим фактор

Обединените патриоти могат да се надяват да бъдат и първа политическа сила. Това заяви социологът от агенция „Медиана“ Кольо Колев в интервю за в. „Труд“.

Новите избиратели на вота на 26 март нямат още своя политическа партия и свои трайни нагласи, те са вълна, която във всеки момент може да се люшне в една или друга посока и да изтегли на върха всеки. Не само ГЕРБ и БСП, но и Обединените патриоти- НФСБ, АТАКА и ВМРО. Това са един милион избиратели, които нямат твърда политическа ориентация, заяви Колев.

По думите му изследване, което показва, че 60 на сто вече са решили за кого ще гласуват, означава, че 40% още не са решили и ще направят своя избор в последните дни.

Затова казвам, че числата много лъжат. Ние социолозите трябва да минем към физика на вълната – на кой етап ще бъде вълната в момента на изборите. Защото тя може да изтегли БСП с 10-15% разлика от ГЕРБ, може да изтегли Бойко Борисов, но може да изтегли и Патриотите.

Социологът подчерта, че се намираме в съвършено нова изборна ситуация. И на президентските избори, и на предстоящите парламентарни има един милион нови традиционно негласуващи избиратели, защото вотът е задължителен.

Той определено смята, че много хора ще гласуват. Казват: „Задължително, ама колко да е задължително. Ще ме отпишат от списъка.“ Само, че погледнете колко много хора се редят на опашка да си платят данъците в началото на годината, защото така е по закон. По същия начин ще гласуват, щом законът е казал. Така, че вярвам, че ще има висока активност – около 4 милиона, както на президентските избори. Но накъде точно ще се люшне вълната, до голяма степен ще зависи от поведението на партиите и дори от международната обстановка. Зависи на кой етап вълната ще хване този един милион. Напълно вероятни са и големи изненади, добави още Колев.

И той като колегите си от останалите социологически агенции смята, че е много вероятно реформаторите и всички десни партии да не влязат в следващия парламент, заради тяхното разцепление.

А ако и Бойко Борисов загуби изборите, представете си какво се случва. Още на следващия ден ще бъде използван всеки повод, за да се вдигне т.нар. улична вълна, смята той.

Колев е категоричен, че вълната може да вдигне Патриотите толкова високо, че те да станат непреодолим фактор.