|

Галъп: Обединени патриоти са трети с 12%

Коалиция „Обединени патриоти- НФСБ, АТАКА и ВМРО“ ще са трета политическа сила на предстоящите на парламентарни избори на 26 март. Патриотите печелят 11,9% от гласовете на българите, сочи проучване на „Галъп Интернешанъл“.
Данните са регистрирани по метода лице в лице сред 1003 души от 27 февруари до 5 март и не могат да се считат за окончателна прогноза за изборния резултат.

Формулата на партиите, които влизат в парламента от днешна гледна точка е 5+1. Това показва независимото изследване, поръчано и финансирано от „Галъп“.

Сред твърдо решилите да гласуват за политическа сила или кандидат, 30,2% казват, че ще подкрепят БСП, за ГЕРБ биха гласували – 28,3%. След Обединените патриоти остават ДПС, партията на Марешки Воля, както и коалицията Реформатоски блок – Глас народен.

Според социолозите оставащите две седмици кампания ще бъдат решаващи.
Това е поредното проучване, което показва, че коалицията на Сидеров, Каракачанов и Симеонов ще бъде третата политическа сила в следващото НС и незаобиколим фактор. Те успяха категорично да изместят протурската партия ДПС от бетонираното до преди месеци трето място. Така НФСБ, АТАКА и ВМРО показват, че обединени могат да се противопоставят на статуквото.

Очакваната активност към днешна дата, според декларативните нагласи, е около 55% спрямо избирателните списъци. 2,8% от твърдо решилите  да гласуват биха гласували с „Не подкрепям никого“. Тези гласове не са калкулирани в изборния резултат.