|

Защо властта не реагира на турския кмет? КОМЕНТАР на СИДЕРОВ

Фарук Челик: „Да направим турския език официален в България чрез ДОСТ“

 Последните дни излезе възмутителната новина, че турски кмет на име Фарук Челик на община във вилает Маниса Йомер призовава изселниците в Турция масово да гласуват на 26-ти март, за да станат турците по-силни, а турският език да бъде приет като официален в България.

„Целта ни е да постигнем 20% подкрепа, защото само така в България ще може да ползваме спокойно турски език и да изповядваме религията си“, казва той. Сякаш сега не го ползват. Турският да стане официален в България е стара битка на протурските партии и Анкара. Сега те залагат на новата партия ДОСТ.  Въпросният кмет Челик, който е официално лице специално подчертава, че в България „техният близък познат Лютви Местан е лидер на ДОСТ. Той и хората му са в блестящи връзки с Република Турция, те работят изключително сериозно за правата на турците и мюсюлманите в България“. Дали ние, българите, ще позволим на такава създадена партия в турските спецслужби да разбива идентичността на България?!

Ще припомня едно мое изказване от трибуната на 6 октомври 2010 г. във връзка с посещението у нас на Ердоган, тогава министър-председател. Издадохме специална брошура и се появихме в пленарната зала с тениски, на които пише: „АТАКА казва НЕ на Турция в Евросъюза“. На гърба на тениските пък пишеше: „Турция ни дължи 10 милиарда за имотите на тракийските бежанци“. Тогава се обърнах към кабинета „ГЕРБ 1“ със следното: „игри с Турция не трябва да се правят, докато тази държава не влезе в релсите на демокрацията, докато не се извини на България, докато не си изплати

Още на 16 март започнаха да пристига автобуси от Турция за изборите

задълженията към България. Става дума за държава, която играе антибългарски игри, това трябва да бъде ясно. И повече подобни грешки да не се допускат, защото не всичко в света е газ, петрол, пари и пр. Има нещо по-висше от това и то се казва ДУХ, ДУША. Иначе защо водите владиците да осветяват всички новооткрити обекти, защо се покланяте и ходите в църква, ако не вярвате, че има нещо по-висше от парите, газа и петрола“.

Тогава г-жа Цачева се намеси и каза, че времето ми е свършило. На което аз репликирам, че не е вярно и времето ни предстои занапред.

По повод изказването на турския кмет няма реакция от българското правителство, трябваше да се напише остра нота, да се внесе в турското посолство и българският външен министър просто със скандал да заяви, че такива намеси са недопустими. Но като гледам служебното правителство, не очаквам героизъм от него.

Коментар на Волен Сидеров в предаването „Неделник“ по АЛФА ТВ от 19 март 2017 г.