|

Норберт Хофер пред АЛФА ТВ: Желая успех на българските патриоти!

 

Норберт Хофер е заместник председател на австрийския парламент и кандидат за президент на последните избори в Австрия от Австрийската партия на свободата.

Мирослава Димитрова

- Г-н Хофер, цяла Европа и в частност България, следеше с интерес предизборна кампания на последните австрийски президентски избори. Вие се превърнахте в голяма надежда за всички европейски патриоти. Какво е настроението след тези избори в австрийското население и избиратели, страната все още ли е разделена?

- Тези избори промениха изцяло моя живот. До преди година и половина заемах висока политическа позиция в Австрия, но не бях наистина известен. Това ми доставяше удоволствие – да изготвям партийната програма, да правя предложения за съдържанието й, но можех свободно да се движа. Това се промени напълно след обявяването на кандидатурата ми – не само в Австрия, но и извън страната. Списание „Таймс“ написа за мен, че съм най-опасният мъж в Европа. И разбира се, по време на предизборната кампания, когато се разхождах по улиците, вече с охрана и т.н., настроението беше предимно положително, но имаше и хора, които бяха понякога негативно настроени към мен.  Докато сега, след изборите, няма вече никакъв негативизъм. Независимо къде отивам, хората идват и искат да разговарят с мен за политика, за бъдещето на Австрия, за бъдещето на Европа. Страната не е разделена, но хората са в известна степен разтревожени. Светът се променя, културният облик на Европа се променя, все повече се появява убеждението, че трябва да направим нещо, че трябва да се защитим, че трябва да защитаваме това, което нашите родители, нашите прародители изградиха през последните столетия.

- Бежанската криза в Европа продължава да бъде доминираща тема. Австрийската политика успешна ли е от гледна точка на справянето с този проблем?

- Австрия не се справи добре с бежанската криза, а ЕС още по-малко. Ние приехме през последните години много бежанци при нас, между тях и много такива, които изобщо не са бежанци. Те искат да подобрят икономическото си положение, често даже не чрез работа, а чрез неправомерното използване на нашата социална система. Според изследване на Фискалния ни Съвет, направено през последните месеци, само бежанската вълна от 2015 г., създава разходи за Австрия от 20 милиарда евро, разпределени през годините. Поради това трябва да тръгнем по друг път, по-разумен. Да сме разумни означава да помагаме на място, както и да преосмислим политиката си на интервенция. От Арабската Пролет не остана нищо, хората в тези региони не живеят по-добре, напротив, животът им се влоши, а и ситуацията в Европа също.. За мен Централна Европа е много важна – християнските страни и християнските традиционни ценности. В Австрия имаме около 600 000 мюсюлмани, които имат други основни ценности. Аз респектирам отделния мюсюлманин, но съм срещу ислямизирането на Австрия и ислямизирането на Европа. Това е най-голямата опасност за нашата ценностна система.

- Как виждате ролята на европейските балкански страни и ролята на България като стожери за сигурността на Европа? По време на кампанията посетихте, Хърватска, Сърбия, но не България. Има ли конкретна причина за това? Дали страната ни вече излезе извън периферията на Европа? 

- Не, няма никаква причина. Аз още не съм бил в България, но съм решен да я посетя. Случи се така, че по време на предизборната борба датата на изборите често бе променяна, целият календар на срещите и посещенията се обърка. Направихме няколко посещения в чужбина, имахме много покани, даже и от Китай. Искам да поддържам връзки с колкото се може повече страни. Това е важно и за икономиката.

- Събитията в Турция след опита за преврат срещу правителството на Ердоган са смущаващи. Многократните опити на Турция да се намесва във вътрешните работи на страните с турски малцинства са поразителни. Как виждате бъдещото развитие на отношенията между Турция и ЕС?

- Отношенията са доста обтегнати, но трябва да търсим винаги причините. А грешката е при самия ЕС. ЕС предложи на Турция да започне преговори за присъединяване към Съюза. Moята партия винаги е казвала, че това е грешка. Турция не може да бъде член на ЕС, защото нейната територия в Европа е само няколко квадратни километра, а ЕС трябва също да сложи някъде граница.

- Вашият коментар за американския президент Доналд Тръмп. Какво може Европа още да  очаква от него, TTIP най-вероятно ще отпадне? А CETA? Кое правителство в Европа може все още да спре CETA?

- Ние виждаме, че президентът на САЩ е заинтересован за собствената си държава, опитва се да създаде работни места и да привлече фирми в страната. Русия ще става все по-силна, Китай също, както и Индия. ЕС трябва да внимава да не изостане. ТТИП, надявам се, да отпадне, аз не съм привърженик на споразумението, не съм привърженик на СЕТА и ако бях спечелили изборите не бих сложих подписа си под СЕТА. По време на предизборната борба се случи следното – от момента, в който казах, че не бих подписал споразумението СЕТА, стана наистина трудно за мен. Започнаха да стрелят към мен от всички посоки и се опитват да ме спрат. Но въпреки всичко, аз се боря все още това споразумение да не се сключи. Пиша в момента едно писмо до всички депутати в парламента, правя реклама да тръгнем по един друг път и се надявам все пак да успеем да го спрем, защото ако СЕТА се реализира, тогава и ТТИП ще влезе през задния двор.

- Вие сте привърженик на пряката демокрация, някога замисляли ли сте се дали пропорционалната избирателна система или мажоритарната, както е в САЩ, Великобритания и Франция, е по-добра за демокрацията? Въпросът е много актуален в България в момента. 

- Не, защото в мажоритарната избирателна система, малките партии не могат да бъдат представени точно. Мисля, че една демократична система трябва да може да позволи и на малките партии да бъдат репрезентирани. За мен директната демокрация означава населението да участва във вземането на конкретни решения, както е например случая със СЕТА. Аз казах, искам задължително допитване до населението. Тогава привържениците и противниците имат възможност да информират хората и те могат да решат. В Швейцария това функционира чудесно и мисля, че ще функционира и в много други страни, също и в Австрия.

- Партията на Свободата има тесни контакти с Националния фронт във Франция и Алтернатива за Германия. Какви са Вашите прогнози за предстоящите избори във Франция и в Германия?

- Много интересно е да се отбележи, че при нас в Австрия се пропагандира срещу тези две партии. С тях имаме по някои въпроси различни политически позиции, не сме идентични по отношение на политическите ни програми, но сме патриоти. Що се отнася до Франция, мисля, че льо Пен ще спечели в първия тур, за втория ще е трудно, може би ще се получи изненада. А в Германия мисля, че АзГ, ако нямат вътрешни спорове и конфликти в партията, ще постигнат един изключителен успех на изборите. Зная това от нашата история. Имаше времена, когато в партията имаше много вътрешни конфликти, преди времето на Хайнц Кристиан Щрахе и тогава не постигахме добри изборни резултати, но от 12 години сме една силна единна партия и изборните резултати бележат стръмен растеж. Според проучванията водим пред другите партии и имаме шанс да спечелим следващите избори.

- Вашето послание към Патриотите в България?

- Пожелавам на българските Патриоти всичко най-добро и успех! Важното е, че ние патриотите обичаме своята страна и когато обичаме страната си, правим правилната политика, а когато правим правилна политика автоматично идват и добрите изборни резултати.

 

Интервюто бе излъчено в предаването Неделник с Волен Сидеров“ на 19 март от кабинета на Норберт Хофер в сградата на австрисйксия парламент. Това е неговото първо интервю дадено за българска медия, дадено на 7 март. ВИДЕО