|

Повечето пенсионери без надбавки за Великден

По 40 лева добавка към пенсиите си за април ще получат 1 288 000 пенсионери, съобщи пресслужбата на кабинета. Допълнителната сума ще се изплаща на хората, чиито пенсии или сбор от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях, е до 314 лева. Толкова е линията на бедност за 2017 г. Това означава, че и тази година над половината пенсионери ще останат без надбавки.

Припомняме, че и миналата година по време на кабинета „Борисов 2“ 925 000 пенсионери останаха без стотинка добавка към пен­сиите си. И през 2016 г. правителството отпусна пари единствено за най-бедните пенсионери, които получиха едва по 40 лева за празни­ците, а реално повече от половината пенсионери в България живеят под прага на бедност.
В управленската си програ­ма АТАКА предлага възрастта за пенсиониране да бъде замра­зена, а гражданите да излизат в заслужен отдих по-рано, както е било преди години. Също така националистите настояват за рязко увеличение на минималната пен­сия, която според Волен Сиде­ров и съпартийците му трябва да бъде поне 500 лв. Така тя ще бъде по-близо до най-ниските евро­пейски нива.
Първата цел в програмата на „Обединени патриоти“ е повишаването на пенсиите. Минималната пенсия в България трябва да стане 300 лева още в рамките на тази година, настоява коалиция „Обединени патриоти- НФСБ, АТАКА, ВМРО“.
Пари за това има, но те се из­насят от страната ни под формата на печалби от чужди монополи.