|

Сидеров пита Радев: Защо не се държа мъжки в Страсбург?

Държавният глава трябваше да наложи вето на вредно за цяла Европа споразумение с Канада СЕТА

Президентът Радев събра толкова внимание през последните месеци, колкото не е имал никой досега политик у нас. Той е бивш военен и с последните си изяви показа, че не е политик.

Двете системни партии БСП и ГЕРБ в момента воюват и се борят кой да бъде отгоре. През изминалите дни се скараха, но в същото време излиза, че са на едно и също мнение. Дали няма да се прегърнат след изборите – не знам, ще видим. За мен е парадоксално, че и Корнелия Нинова, и Бойко Борисов хвалят президента Радев след една среща на върха в Брюксел, на която се обсъжда СЕТА. Това е търговско споразумението на Европейския съюз с Канада.

Всъщност, Европейският парламент го прие. „ЗА“ гласуваха основно депутатите на ГЕРБ и бившият лидер на БСП. Той после каза, че сгрешил и  се бил поправил. Тези, които дадоха зелена светлина на СЕТА бяха определени от Нинова като национални предатели на 15 февруари.

Месец след това четем публикацията: „Нинова: „Браво, г-н президент“. Поздравила Радев за ветото. От това заглавие се разбира, че едва ли не Радев е наложил вето за споразумението СЕТА в Страсбург и Нинова го поздравява, защото тя е „ПРОТИВ“. Коалиция „Обединени патриоти“ също сме ПРОТИВ. Но къде в случая е шизофренията? За да го поздравява, значи е сложил вето. Не! Запитан какво е правил на срещата, той каза – „не познавате протокола“, но не каза пред журналистите, че е сложил вето. За какво тогава го поздравява Нинова?

В същото време евродепутатката Мария Габриел от ГЕРБ, която е гласувала „ЗА“ СЕТА, казва следното: „Оценяваме високо действията на държавния глава, който не си позволи страната ни да излъчи противоречив сигнал, когато става въпрос за много важни и на национално и европейско ниво въпроси, въпреки натиска от политическата сила, която го е издигнала“. Поздравява го, че не е наложил вето, което означава, че не се е противопоставил по време на обсъждането между държавните глави. И заглавията последваха: „ГЕРБ приветства Румен Радев за държавническата му позиция“.

Е, сега кое е вярното? Радев наложил ли е вето или не е наложил? Подкрепил ли е СЕТА или не е подкрепил? ГЕРБ го поздравява, че е подкрепил СЕТА, Нинова го поздравява, че наложил вето.

Ако българският президент беше наложил вето, щяха да гърмят всички европейски медии досега. Радев не се е обявил „ПРОТИВ“ СЕТА. Единственото, което каза е, че ще даде споразумението на Конституционния съд, когато се подготви за приемане в българския парламент.

Вие си отваряйте очите и гледайте кой как ще гласува и как ще мине в комисиите на Народното събрание.

Радев не се е противопоставил на споразумението, което е убийствено за националния бизнес. То ще отвори вратата за ГМО, ще направи държавите по-малки от корпорациите.

Моят личен въпрос като мъж към мъж към Радев е: „Защо не се държа мъжки на форума в Страсбург? Защо не наложи вето на това вредно за цяла Европа и България споразумение с Канада? То подготвя пътя за другото, по-голямото, което пък ще унищожи държавните икономики – ТТИП. Той има 5-годишен мандат, не зависи от партии, не зависи от мнозинства в парламента, може да направи каквото реши като държавен глава. Трябваше да прояви мъжко сърце и категорично да се обяви против СЕТА. Радев пропусна исторически момент да покаже, че рейтингът, на който се радва сега, не е случаен и не е временен.

Коментар на Волен Сидеров в предаването „Неделник“ по АЛФА ТВ от 12 март 2017 г.