|

Волен Сидеров пред бТВ: Няма да бъда министър! По-полезен съм като човек, който формира идеи и координира парламентаристите


Цветанка Ризова, „Лице в лице“

- Г-н Сидеров, докъде стигнаха преговорите с ГЕРБ?

- До този момент важното и основното, което се споразумяхме е, че кабинет ще има.

- Румен Овчаров в предишно предаване каза, че при първия случай, в който някой патриотите направите грешка, неминуемо ще има натиск от Европа. И също, че му е много интересно как ще седнете с Румяна Бъчварова заедно и ще гласуват по един и същи начин.

- Овчаров да се занимава с гузната си съвест. Уличиха този човек, че е дал на концесия за по-малко пари рудници, в които след това загинаха хора. Това човек доста сериозно ще трябва да отговаря докрай пред правосъдието за действията си като министър и като човек, свързан с енергетиката. Виждам озлобление, което ще подмина, защото за мен то е без значение. Аз няма да седна до Бъчварова, ще седна до моите колеги Каракачанов и Симеонов.

- Кой беше по-големият компромис за вас в лично качество – да се съюзите с Валери Симеонов или с Бойко Борисов? Преминахте през много тежки фази на разделение, съдихте се.
- Да, така е, АТАКА подкрепя ГЕРБ през 2009-2011 г., без участие в Министерския съвет. След това Патриотичният фронт подкрепяше пак парламентарно управлението на ГЕРБ 2014-2016 г. По отделно и сега заедно вече имаме опит в тази подкрепа. Минали сме през различни фази и това ни направи по-мъдри. Няма как да не осъзнаем, че грешките, които сме допускали и от двете страни трябва да се преодолеят, защото това е реалността. Със Симеонов беше трудно, защото имахме много години на остро разделяне. Но наистина по мъжки ги решихме нещата, защото вечното сърдене е присъщо на госпожиците.

Това е възможното, това е реалното, така се е произнесъл народът. Ако имахме 127 или 97 депутати щяхме ние да тръгнем да правим  правителство. ГЕРБ спечели изборите, предлага партньорство, ние сме длъжни да откликнем на това нещо. В противен случай означа връщане на мандат, БСП не може да състави кабинет, аритметиката не им стига, нови избори, някакъв парламент, който ще бъде по-труден, защото вероятно партии, които се поддържат от чужди държави ще влязат в НС. 50 000 гласа не им достигнаха, ще направят нужното, ще получат финансите отвън и ще стане един по-объркан и по-лош парламент, няма да се решат нещата по-добре.

- 122-ма депутати на ГЕРБ и Патриотите е сериозно мнозинство, но винаги съществува риск някой да се откаже, да стане независим, да е неудовлетворен. Защо не привлякохте и „Воля“ на Марешки?

- Ние сме поканени като партньори, а ГЕРБ решава кого да покани. От тях зависи, те са основната сила. Засега преговарят с нас, важното е това, което заявяват, че искат този път целият мандат да бъде изкаран, да няма предсрочни избори.

- Борисов каза, че вие искате тази клауза да се разпише.

- Ние се обърнахме с това искане, защото наистина трябва да имаш целия мандат, за да можеш да разгърнеш някаква стратегия, за да можеш да направиш някои реални неща. Когато има партньорство, трябва всичко да минава през един политически съвет, който да го обсъжда. Първата сила по големина ще си решава основните неща, но трябва да има обсъждане и коректност.

- Какъв ще е този политически съвет?

- Нещо като съвет на коалицията, който да формира стратегическите направления и политики.

- До каква степен ще искате важните решения да бъдат обсъждани с вас или ще оставите Борисов да си бъде премиер както реши, с каквито възгледи и програми на момента му хрумнат да ги прилага?

- Не, не трябва да има такава изолация. Mисля, че и самият Борисов е напреднал в развитието като политик, като държавник. Той разбира, че партньорството означава взаимно уважение. Виждам го, вече го установявам и това е добре. Ще има коректност, имаме уверения, че ще бъдат обсъждани важните неща.

- Важните решения за кабинета ще бъдат договаряни. Какво друго се договорихте? Ще участвате ли с министри?

- Това е вече искането на ГЕРБ, да се поеме отговорност, защото едно е да стоиш в парламента, да даваш акъл, друго е да си вътре, да видиш какви са реалните възможности, какво може, какво не може и да направиш оптималното. Така, че участие трябва да има.

- Ще има ли министри от Патриотите?

- Да, към този модел се отива, точно кои не е изяснено още.

- Да ви попитам, вие бихте ли станали министър, г-н Сидеров?

- Не, не бих и не защото бягам от отговорност и не искам да поемам, напротив, мисля, че съм по-полезен като човек, който формира идеи и координира парламентаристите, които са все пак от различни партии. Имам този опит, имам претенцията, че мога да работя с хора и че това ще бъде по-полезното ми място.

- Тоест, вашият отговор е – не, няма да бъда министър.

- Не, нямам и претенциите.

- А имате ли уговорка между трите партии в Обединени патриоти – АТАКА, НФСБ и ВМРО за разпределянето на министрите?

- Важното е да са хора, които ще могат да се справят, които са доказали деятелност, енергичност, решителност. За другите двама лидери не мога да кажа, че няма да бъдат, те ще си решат. Но още не сме стигнали до това,  къде да се участва, в кои министерства, в кои други институции.

- Наистина ли не е ставало нито веднъж дума за това кои министерства можете да поемете?

- Не, действително не е станало дума, защото досега основният въпрос, който трябваше да се реши е първо – ще има ли правителство и кой ще бъде премиер.

- Отговор?

- Да, ще има, премиер ще е Борисов. Нямаме спор и разминаване по това. Работните групи вече седнаха да видят основните програмни точки, които сме заложили и двете страни. Да се приближат така, че да стане единно управление.

- Когато преговаряхте в началото за съставяне на правителството, пред камерите винаги бяхте тримата – вие с Валери Симеонов и Каракачанов. Имало ли е обаче двустранни разговори между вас и Борисов, срещахте ли се на четири очи извън този формат?

- Борисов беше на срещата в парламента, всеки от нас можеше да говори с него, познаваме се отдавна и имаме добро отношение в момента. Загърбили сме също всякакви крамоли и всичко, което е било между нас, така, че няма проблем да говоря с Борисов. Ще бъде необходимо непрекъснато да стиковаме някои виждания. Това не е задкулисие или нещо скрито, това е просто уточняване, тъй като в сядането на две групи, никога не можеш да уточниш всички неща, няма как. Тепърва ще се уточняват много неща, ще се налага да се чуваме и да се виждаме и по отделно. Така, че в това няма нищо странно.

- Има ли неща, които са част от вашата програма и от вашите възгледи, за които няма да отстъпите?

- Избирателят ни е дал 27 мандата. В предишния парламент АТАКА и Патриотичният фронт бяхме 28 души. Да, можеше да има по-добър резултат. Това е положението и знаем, че с това свое присъствие не трябва да надвишаваме претенциите, които ни е дал избирателят. Аз и колегите ми ще се стараем да бъдем внимателни и в натиска, и в претенциите. Какво постигаш с тропане на крак или с показване мускули? Мисля, че достатъчно години минаха и се култивирахме като политици, за да можем да намираме пресечните точки и всеки да прави отстъпката си. Това не означава компромис, а да намериш начин, за да свършиш нещо реално. Политиката е изкуство на възможното, това винаги ще го повтарям, защото всичко друго е кръжочна дейност, в която може много красиви неща да нарисуваш, да обсъждаш, но за да станат реалност, трябва да минат през изпълнителната власт.

- Засега изглежда добре вървят преговорите ви с ГЕРБ?

- Трябва да вървят добре, защото иначе нанасяме щети на собствената си държава, нямаме право вече.

- Вие сте партия, която има огромни резерви към НАТО. Сега влизате в коалиция с партия, която е силно евроатлантически ориентирана. Голям компромис ли правите с това? Вие сте срещу американските базите…

- Да, и това продължава да е така. Когато народът ни даде пълната власт ще се постараем да направим това, което виждаме и смятаме за правилно.

- Ще искате ли отмяна на санкциите срещу Русия, казват, че вие сте русофилска партия.

- В тази посока ще работим. Ако ГЕРБ възприеме нещо от тези идеи и се стигне до някакви стъпки, това ще бъде добре. Евроскептицизмът в момента е залял цяла Европа, така че няма нещо, което да е фрапиращо от наша страна. Другото важно е, че сме домакини на Евросъюза през 2018 г. В продължение на няколко месеца ще дойдат тук всички делегации и ще видят, че българските националисти не са някакви диваци и варвари, както се казваше в една историческа реч. Ще бъдем домакини и ще им покажем, че в България има разумни политици патриоти, които са критични към Евросъюза, но сме такива, защото искат доброто за собствената си страна.

ВИДЕО от участие на Волен Сидеров в предаването „Лице в лице“, излъчено по бТВ на 5 април 2017 г.