|

Волен Сидеров пред 24 часа: Легендата, че съм скандална личност затъмни същинската част от характера ми

Няма да съм министър, Каракачанов и Симеонов са по-подходящи

Нови избори означават протурската партия ДОСТ да влезе в парламента

Трябва да сформираме Политически съвет с ГЕРБ, за да не научаваме в последния момент какво се вкарва в парламента

Не само последното решение, но и статутът на КЕВР трябва да се преразгледа

 

 

- Г-н Сидеров, ще има ли правителство на Обединените патриоти с ГЕРБ? Все още в публичното пространство това не е казано ясно и категорично.

- Трябва да има. Защото това е отговорната позиция в момента. Обратното би означавало връщане на мандата. БСП обаче няма да може да направи кабинет и ще трябва да правим нови избори. Което пък означава сигурно влизане в парламента на протурската партия ДОСТ. Ще я финансират откъде трябва, ще я вкарат. Освен това в Народното събрание може да попаднат всякакви клиентелистки партии и ситуацията ще остане още по-объркана. Затова трябва да има правителство и то да бъде с цял мандат.

- Но кой може да гарантира цял мандат?

- Най-сигурната гаранция са взаимното ни зачитане и уважение.

- В смисъл вие обещавате един ден да не ритнете кросното и да си тръгнете от управленската формация, а Бойко Борисов пък да не подаде оставка, както това стана миналата есен?

- Борисов вече изрази ясно и категорично мнението си, че няма да подава оставка, дори иска да скрепим това обещание в коалиционно споразумение. А дали ние няма да ритнем кросното, както се изразихте, пък зависи от нашето отговорно отношение към партньорите. То ще се определя от коалиционното споразумение, което трябва да подпишем в началото на мандата. Ако то се случи, поне засега не виждам на хоризонта такива разтърсващи и шокиращи събития, които биха могли да ни накарат да си тръгнем от коалицията.

- С кого ГЕРБ ще подпише това споразумение – с всяка от трите партии в „Обединени патриоти“ или с коалицията като единен политически субект?

- Няма съществена разлика, защото нашата парламентарна група е една, всички решения вземаме като един политически субект.

- Може ли да се постигне компромис в добрия смисъл на думата за пенсиите? Колегата ви Валери Симеонов вече даде ултиматум: Или 300 лв. минимална пенсия или отиваме на преговори с БСП?

- Ние продължаваме да държим на това политическо изискване. Трябва обаче да се отчита фактът, че патриотите не сме мнозинство – имаме само 27 депутата срещу 95 на ГЕРБ. От какви позиции да налагаме мнението си? Да плашим, че няма да се включим в управлението?! Тогава ГЕРБ ще си направи правителство на малцинството.

Тогава отиваме на възможния компромис. На политическите консултации бившият финансов министър Владислав Горанов представи много сериозни разчети. Работим с аргументи, а не с лозунги. Знаем, че чудеса не може да станат. Няма обаче да се откажем от ролята на стимулатор и остен, който да бута партньорите в определена посока.

- Сигурно ще прозвучат гласове на ваши симпатизанти: Ама вие казахте, че ще настоявате за по-високи пенсии?

- Да, ние казахме, че това е наш основен приоритет, но хората избраха ГЕРБ като първа политическа сила. И няма как да не се съобразяваме с това. Политиката е изкуство на възможното, а не литературен кръжок. Разбира се, че никога няма да забравим своите обещания и ще продължим да работим за тяхната реализация.

- Малцина са тези, които са вярвали, че още от първия ден на новия кабинет минималната пенсия ще скочи от 161 лв. на 300 лв., а останалите ще бъдат индексирани. Все пак обаче не бива да се забравя, че новата цена на газа ще се отрази на цените на масовите стоки и услуги, което безусловно ще повиши напрежението в обществото.

- Това решение на КЕВР не бе навременно, можеше да се изчака. Затова смятам, че статутът на тази комисията трябва спешно да се преразгледа. Тя стана прекалено независима институция, по-независима и от прокуратурата. Необходима е законодателна промяна така, че тази комисия да се отчита пред Народното събрание и да има пряка възможност за оттегляне на нейни членове. Надявам се едно от първите решения на новото мнозинство ще е да преразгледа повишените цени на газа и това дали КЕВР трябва да продължи с този председател. Защото ние се борихме тези цени да не скачат. Колко протести сме правили под прозорците на КЕВР! А членовете на комисията дори не излизаха да си кажем две думи. Ефект ще има, когато влезем във властта и променим техния статут. Нека да видим тогава дали ще бъдат толкова арогантни?!

- На жълтите павета бяха и протестърите. Но виждате какво стана с министрите от Реформаторския блок. Няма ли опасност и за вашите министри след време да кажат, че нищо не са променили?

- Така е. Не сме застраховани, по принцип от властта никой не излиза в бяло. Но пък няма друг начин да се повлияе. Длъжни сме да поемем този риск.

- „Атака“ досега се опази от властта. Какво ще бъде вашето участие в новото управление – политическо или експертно?

- И едното, и другото. Зависи за какво ще се споразумеем с ГЕРБ. Пък като не се справи някой, следва оттегляне от поста. Борисов вече го е правил и то неведнъж.

Нашата идея е да се сформира политически съвет между ГЕРБ и патриотите, който да координира общите действия. В него ще влизат политическите лидери. Идеята е ние да сме наясно какво се вкарва в парламента, а не да научаваме последни в пленарната зала, както досега се е случвало неведнъж.

- Ще бъде ли Волен Сидеров министър?

- Не, нямам такова намерение. Убеден съм, че много по-полезен ще бъда в парламента, за да координирам политиката с представителите на  партиите в групата на ОП. Според мен другите двама колеги в ръководството на коалицията – Каракачанов и Симеонов, са по-подходящи за участие във властта.

- А не се ли опасявате, че това може да се разчете като предпазливост с оглед на предупрежденията от Европа, че „Атака“ не бива да се допуска до властта?   

- Да, има и такова нещо. То обаче е резултат на изкривената информация както за същността на партия „Атака“, така и за моя милост. Аз съм убеден, че това мнение коренно ще бъде променено  по време на българското председателство на ЕС. Тогава представителите на страните-членки ще се убедят на място, че българските националисти не са крайни, не са шовинисти, а разумни хора, които защитават националните интереси без да търсят конфликтност или да накърняват чужди интереси. От тази среща очаквам действителното легитимиране, което българските патриоти отдавна заслужават. Едно е да се подввеждаш по злонамерени слухове, съвсем друго – да потърсиш отговор на въпросите на място.

- С какво се промени партия „Атака“, че вече стана желан партньор на Бойко Борисов, с когото дори се съдихте?

- Аз не мисля, че съм толкова много променен, както казват някои коментатори. По-скоро сега се виждат някои страни от моя характер, които не бяха достатъчно експонирани. Върху името ми бе лепнато клише и мнозина робуваха на него. Сега настъпва по-спокоен период, който позволява да се види, че не отговарям на наложения отнякъде образ.

- Съществуваха дори мнения, че умишлено сте търсили скандали, за да може да се чуе позицията на „Атака“?

- Може и да е имало моменти, когато благодарение на скандални събития успявахме да дадем по-висока гласност на наши позиции. Защото доста време публичното пространство беше глухо за нашите тези. Сега виждам, че доста колеги ги приемат и дори ги вземат на въоръжение. Обществената легенда, че съм скандална личност, е следствие от това, че просто съм бил подтикван към по-остри реакции.

- От кого?

- От същото обществено мнение, от липсата на чуваемост. Както и да е, аз гледам на това като на отминал период в своя живот. Човек се учи от грешките си. Виждам такова израстване и в другите партии. ГЕРБ също мина през две управления, поучи се от грешките си.

- Ще се промени ли отношението ви към Русия. Дълго време „Атака“ се считаше за проруска партия?

- Това пак е друг вид клише. Аз смятам, че да развиваме враждебно отношение към Москва не е полезно за България. Твърдя, че това бе наложено отвън. Предишното ръководство на САЩ се месеше и пречеше на бившите соцстрани да поддържат нормални отношения с Русия. Сега продължавам да смятам, че трябва да сме по-независими и по-балансирани в отношението към Москва.

Тезата, че се движим на втора скорост в ЕС или че сме държава втора ръка също ни дава възможност да реагираме. Щом ще ни третират като втора ръка, може пък като ответна реакция да си потърсим и други партньорства най-вече в областта на икономиката. Особено, ако ще ни докара преки инвестиции, които пък ще вдигнат стандарта на живот.

- Някога откривали ли сте предизборната си  кампания на руски език насред Москва?

- Тази легенда я пуснаха емисари на партия в ДОСТ, но не отговаря на истината. В Москва съм изнасял доклад на руски език като български депутат, тъй като работният език на форума, организиран от руската Дума, бе руският. Но в никакъв случай не ставаше дума за откриване на кампания на „Атака“. Колко случаи има български политици да са изнасяли докладите си на английски и то насред София!

- Напоследък често чувам реплики от рода на „Волен младши промени много лидера на „Атака“. Има ли нещо вярно в това?

- Няма как появата на дете, особено пък на по-късен етап от живота, да не ме промени. Раждането на малкия Волен наистина е от огромно значение за мен. И бих се радвал, ако днес хората ме виждат в по-добра светлина.

ЛЮБОМИР ДЕНОВ, в. 24 часа