|

Волен Сидеров: Ще играем отборно

Валери Симеонов, Бойко Борисов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров подписаха окончателното коалиционно споразумение за управление на България на 27 април 2017 г.

ГЕРБ и Обединените патриоти подписаха коалиционното споразумение

Петър Дучев

ГЕРБ и „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ подписаха окончателното коалиционно споразумение за управлението на България през следващите 4 години. Рано в четвъртък документът беше разписан от Бойко Борисов, Валери Симеонов, Волен Сидеров и Красимир Каракачанов. Веднага след това лидерът на ГЕРБ се отправи към Президентството, за да получи от държавния глава мандат за съставяне на правителство (виж карето).

Споразумението регламентира начина на взимане на решение, структурата на Министерския съвет и други подробности (виж стр. 8-9). „Фиксирали сме министър-председател, 4 вицепремиери и 17 министри“, поясни пред медиите Красимир Каракачанов от ВМРО. По думите му един от вицепремиерите ще отговаря за българското председателство на ЕС, което предстои в началото на 2018 г.

„Идеята ни е да няма капсулиране на отделните министерства – това е наше, това е ваше. Ще играем отборно“, допълни лидерът на АТАКА Волен Сидеров. Стана ясно още, че ще бъде съставен политически съвет на коалицията, който ще включва тримата съпредседатели на Обединени патриоти и също толкова представители от ГЕРБ. След това всичко ще се придвижва към изпълнителната власт.

„Решенията ще се взимат с консенсус. Това е демократично и правилно“, заяви председателят на НФСБ Валери Симеонов. Той уточни, че все още не ясно колко често ще се събира коалиционният съвет, но по всяка вероятност това ще се случва всяка седмица. Според съпредседателите на Обединени патриоти така ще има пълен консенсус по въпросите, които ще решава Министерския съвет и политическото ръководство на коалицията.

Разпределението на министрите ще бъде предоставено на медиите в отделен анекс, които тепърва предстои да се изготви. Той ще бъде неразделна част от политическото споразумение. Очаква се да бъде готов в първите дни на май месец.