|

Закриха катедрата по теология в Шуменския университет

Проф. Румен Ваташки от АТАКА:

Това не е университет, а частна фирма на бивш депутат и общински съветник на ДПС!

 

Закриха катедрата по теология в Шуменския университет на проф. Румен Ваташки от АТАКА, съобщава самият той в предаването „На жълтите павета“ по АЛФА ТВ. Според Ваташки закриването е умишлено и е провокирано от това, че се е  противопоставил на нагласен конкурс.

„През последните месеци имам усещането, че не работя в държавен университет, а в частна фирма на ректора проф. Г. Колев“, обяснява той.

Според него проблемът е сериозен, тъй като със закриването на катедрата,

изчезва и един контрапункт на исляма,

тъй като в Шумен има средно ислямско училище и катедра по турска филология. Освен това Ваташки подозира и политически мотиви, тъй като въпросният проф. Колев е бил депутат от ДПС и председател на Общинския съвет в Шумен от същата партия. Ето и официалното становище по случая на пернишкият атакист Румен Ваташки:

„С решение от 24 март 2017 г.  на ФС на ФХН при ШУ „Епископ Константин Преславски” е закрита катедрата по теология, която през миналата година чества 25-годишен юбилей.

Формалният повод за закриването е, че след напускането на колега паднахме под 7 души. В такива случаи временно се прехвърлят хора от други катедри. С доклад до декана на ФХН от 27.02.2017 г.  доц.  Стефан Стефанов, който е ръководител на катедра „Теология” предлага да бъде прехвърлена Ивелина Евтимова от катедра „История и археология”, считано от 1 март 2017 г. Той е спазил законния срок, но ректорът проф. Г. Колев отказа да направи прехвърлянето.

Истинската причина за закриването на катедрата по теология е, че с доц. Стефанов се противопоставихме на нагласен конкурс спуснат отгоре.

Университетът и ФХН се управляват авторитарно и не се зачита мнението на членовете на първичното звено. През последните месеци имам усещането, че не работя в държавен университет, а в частна фирма на проф. Г. Колев.

Известно е, че един университет е класически, когато в него има катедра по теология и закриването й

не е в интерес на университета.

Шумен е специфичен регион и поради тази причина катедрата по теология трябва да съществува като контрапункт на исляма, още повече, че в Шумен има средно ислямско училище и катедра по турска филология. Този въпрос в голяма степен засяга и националната ни сигурност. Не изключвам и политически мотиви, тъй като проф. Колев беше депутат от ДПС и председател на ОбС в Шумен от същата партия“, завършва отвореното си писмо проф. Румен Ваташки от партия АТАКА.