|

Каракачанов: Парите за фалшиви инвалиди ще отидат за пенсии

- Защо се вдигат само минималните пенсии?

- Защото всичко е въпрос на финансови възможности. Вдигат се минималните пенсии, защото Обединените патриоти настояваха за това. Към момента минималната пенсия е 164 лв., от 1 юли тя ще стане 180 лв., а от 1 октомври- 200 лв. Искам да подчертая дебело, тъй като много спекулации се правеха през последните десетина дни, че ние не вдигаме пенсиите на тези, които нямат трудов стаж и не са работили никога в живота си – т.нар. социални пенсии. Всеки един, който е прочел и вникнал в програмата, която ние обявихме преди Великден, ще разбере, че това повишение е само за хората, които имат трудов и осигурителен стаж, т.е. хора, които са работили и са плащали социалните си осигуровки. Защото има около 500 000 български граждани, които вземат минимална пенсия, не защото не са работили, а защото са работили в едно по-далечно време, когато заплатите са били ниски и върху тях са се осигурявали. Това са хора с висше образование, учители, служители и т.н., които са получавали ниски заплати, осигурявани са върху тях и в момента получават минималната пенсия. Онези наши съграждани, които през последните 20 години си пиеха бирата, слушаха сръбска музика, стояха си в гетата, ще си останат на социална пенсия. Абсолютно справедливо е това, което се прави.

- Защо не се индексират веднага?

- Защото са необходими още 350 млн лв., т.е. трябва първо парите да се осигурят в бюджета и тогава да се индексират. Но в същата тази програма, ясно и категорично е записано – провежда се ревизия на т.нар. инвалидни пенсии и онези от тях, които са неправомерно отпуснати. Директно ще кажа, масово у нас има хора, които си минават през ТЕЛК и се изкарват болни от най-различни заболявания, а те всъщност са здрави и получават абсолютно неправомерно инвалидна пенсия, става дума за една сума от 1,7 млрд. лв. годишно за 988 хиляди „инвалиди“. С парите, които ще бъдат спестени от преразглеждането им, ще бъдат индексирани абсолютно всички пенсии. И още нещо сме записали в програмата – стремежът на управленската коалиция е да изравни минималната пенсия с т.нар. праг на бедността. За 2016 г. той беше 299 лв., през тази се е увеличил на 319 лв. Разбирам поведението на госпожа Нинова, тя остава в опозиция и сега по всякакъв начин се опитва да уязви създаденото ново правителство, но тук няма основание. Когато през ноември в НС се гласуваше бюджета и ние предложихме 300 лв. минимална пенсия, половината от депутатите на БСП излязоха от залата и не гласуваха. А това предложение не мина само с 4-5 гласа.

- Вие обаче настоявахте за 300 лв., а сега говорите за 200 лв., защо?

Повишението е само за хората, които имат трудов и осигурителен стаж, т.е. хора, които са работили и са плащали социалните си осигуровки, обясни съпредседателят на Обединените патриоти

- Абсолютно вярно е. Само че при положение, че в парламента ние имаме 27 депутати, а ГЕРБ имат 95, а те бяха по принцип против като философия вдигането на минималната пенсия, това, което постигнахме, не е малко. Ако всички тези хора, които сега се замислят за пенсиите, бяха гласували за нас на изборите на 26 март и съотношението беше обратно – 95 депутати за ОП и 27 за ГЕРБ, ние щяхме да го направим както ние го разбираме.

- Хората продължават да се чувстват несигурни в собствените си домове заради битовата престъпност, предвиждате ли нещо в тази посока?

- В програмата, която приехме, ще видите всички мерки, за които аз и моите колеги говорехме в предишното Народно събрание и нямахме разбиране от тогавашното ръководство на МВР. Всички тези мерки за борба с битовата престъпност, която е огромен бич за цяла България, за засилено полицейско присъствие в малките населени места в цялата страна, за видеонаблюдение, което да подпомага полицейското разследване и бързата реакция и неутрализиране на подобни престъпни елементи, за повече средства за полицията, която трябва да се справи с тези проблеми, за темата за това как да бъдат привлечени хора, които да подпомагат хора на обществения ред, т.нар. доброволни отряди. Това е заложено в програмата на бъдещото българско правителство.

Интервю със съпредседателя на Обединените патриоти пред Антония Кюмюрджиева за в. „Стандарт“