|

Каракачанов: Ще убедим ГЕРБ за вдигането на пенсиите

До другите избори трябва да ограничим влиянието на Турция

- Г-н Каракачанов, какво си казахте с Бойко Борисов? 4 или 7 министерства ще искате?

- 7 министерства? Това са абсолютни измислици! Вероятно другата седмица ще кажем нашите виждания за бъдещото управление. Идеята е заедно да определим най-болните проблеми, които не търпят отлагане и шикалкавене. Имам предвид битовата престъпност, ниските пенсии, отпушването на икономиката, демографската криза. Съгласието по тези въпроси може да бъде база за обща политика между Обединени патриоти и ГЕРБ. И чак тогава следва разговор за участие във властта и той ще бъде доста тежък и дълъг.

- Но ще искате и участие във властта?

- Така е. Видяхме, че без хора в изпълнителната власт заложените приоритети се реализират прекалено бавно. В предния мандат дори на 2 пъти се налагаше да поставяме ултиматуми – за оградата по границата и за незаконната сеч и контрабандния износ на дървесина. Ако имахме участие в кабинета, това можеше да се спести.

- Какво ще бъде участието на патриотите – с политици или експерти?

- Вероятно и с двете категории хора, зависи от ресорите. Твърде рано е да се коментират конкретни позиции. И сме доста внимателни, защото видяхте как ламтенето за постове изяде главата на реформаторите. За нас е по-важно след 1 година хората да видят, че нещата тръгват и животът става по-добър.

- Правителство без Бойко Борисов премиер?!

- Аз смятам, че партията, спечелила изборите, има право да излъчи своя лидер за  премиер. Това е нормална практика по целия свят.

Важно за нас е до другите избори да се ограничи влиянието на Турция – например да се премахне двойното гражданство с аргумента, че самата Турция го забранява. Няма логика, след като не плащаш данъци и не влагаш нито лев в България, да определяш нейните съдбини.

- Очаква се кабинет на ГЕРБ и патриоти със 122 гласа. А как ще минат различията – вие искате 300 лв. минимална пенсия и сте против чистия мажоритарен вот.

- Всичко се преодолява с разговори и аргументи.

- И с компромиси?

- Не, с никакви компромиси, а с аргументи! Аз мога да убедя колегите от ГЕРБ защо и как да се вдигне минималната пенсия на 300 лв. И оттам да се индексират всички пенсии. Това ще струва на бюджета 1,3 млрд. лв., за които има резерви и мога да посоча точно откъде да се вземат. Освен това тези пари няма да бъдат прибрани в банки или изнесени зад граница. Те до стотинка ще бъдат похарчени главно за храни и лекарства и така ще задвижат българската икономика.

- А мажоритарният вот?

- Имам аргументи защо чистият мажоритарен вот не е подходящ за България. Важното е да не се водят пазарлъци, а да се работи с аргументи.

- Не ви ли смущава, че ЕС не гледа с добро око на участието на националистически формации в управлението?

- Това е мит, който лесно може да бъде оборен. Първо, колегата Виктор Орбан вече 10 г. управлява Унгария, пък никой от Брюксел не го атакува. Второ, видяхте, че на последната среща на ЕНП в Малта Обединените патриоти са били квалифицирани като предвидим фактор, с който може да има нормален политически диалог. Ние искаме повече суверенитет за европейските държави, което е първоначалната идея на генерал Дьо Гол: Европа на нациите. Но в някои отношения отиваме доста по-напред – ние сме за обща европейска сигурност и отбрана.

Интервю на Любомир Денов, „24 часа