|

Политологът Димитър Димитров пред АЛФА ТВ: Добрият вариант за съставяне на кабинет е само ГЕРБ и Патриотите!

Димитър Димитров е политолог и социолог, преподавател по избирателни системи и електорална социология в СУ. Съавтор на първите проекти за Изборен кодекс, редовно привличан за експерт по темата в парламента.

Друга опция ми изглежда просто измислена, за да се налива някакъв вид напрежение

Близките две години няма да има избори, защото това означава всички партии отново силно да инвестират енергия и ресурс

Десните скоро няма да преживеят болезненото си участие на изборите

 

 

Волен Сидеров

- Какъв е коментарът ви след изборите на 26 март?

- Ще започна от коалиционните отношения. Предишните бяха изключително сложни, защото се основаваха на една договореност, подкрепяна от една, втора, трета партия и това създава специфична нестабилност, колкото и да изглеждаше устойчиво с 130-140 депутати. Не това е смисълът на коалицията. Когато коалициите включват повече участници, се усложнява ефективността на работата на изпълнителната власт. Добрата новина е, че сега може да се създаде мнозинство само от двама партньори и много по-лесно да се съгласува управленска програма. Не твърдя, че ще е лесно, тъй като програмите на ГЕРБ и Обединени патриоти не са толкова сходни, но това е по-добрият шанс, отколкото да се съгласуват програми между 5-6-7 участника.

- Тоест, сега виждате повече възможности за стабилно управление?

- Никоя партия, дори социалистическата, по много причини няма да бъде заинтересована да съкрати мандатът на Народното събрание или поне в обозримо бъдеще. Не сега, не и догодина.

- БСП са недоволни от резултата, вдигнали са двойно мандатите, но не са  победители. Те не биха ли искали да има още едни избори, та да излязат отгоре?

- За да направят още едни избори означава всички, в частност ДПС, много силно да инвестират енергия, ресурс и всичко останало. Освен това рискуват още един път да се мерят с ДОСТ. Според мен най-високият приоритет на ДПС е да не се организира скоро тепих за тая битка. Така, че предполагам следващата година, дори и по-следващата, няма да има избори.

- В тези избори ДОСТ имаше ли рамото на Турция? Те искат касиране на базата на ограничаване на правата им.

- Няма как да знам кой конституционен съдия какво отношение ще вземе. Но предполагам, че мнозинството няма да подкрепи такава жалба.

- Какви промени на Изборния кодекс са необходими да се прецизират условията за гласуване?

- Избирателните списъци се правят по една база данни, която е доста неточна. Вероятно 20-30% съдържа неточности, най-вече с хората, пребиваващи в чужбина. Освен това сегашните интегрални бюлетини са усложнени. А преференцията още повече усложнява документите. Протокол, който се попълва от секционна комисия, трябва да се пише от грамотни хора. Иначе рисковете са големи и от грешки – волни, неволни.

- Имаше случаи с неграмотни председатели на СИК. А за преференциите вече няколко избора доказват, че не работят, т.е. синдромът 15-15 винаги се появява. Според мен с тях не се повишава демокрацията, а се дава възможност за купуване на гласове, деформира се изборът. Не трябва ли да се промени по някакъв начин?

- Около 1,3 милиона са ползвали преференциите от всичките 3,5 милиона гласували, т.е. под 40%, но този дял нараства. Още при писането на закона, когато се въвеждаше кръгчето с преференциите, поисках номерът на партията да не се повтаря сред номерата на кандидатите. Това е много просто.

- По принцип използват ли вашата помощ, на академичните хора, когато се правят тези правила?

- Участвал съм в една по-ранна версия. Едно от предложенията ми беше да се премахне дублирането на номерата на партията и преференцията.

- Смятате ли, че преференциите реално играят демократична роля?

- Лесно е да се злоупотреби с тях. До следващите избори може да се обмислят някои неща, но има доста време до тях. Най-близката изборна дата е след 2 години, когато ще имаме Европейски избори. Мисля, че до тогава няма да има други избори. Каква ще е системата за следващите парламентарни ще видим. До тогава ще е нещо като стрестест за мнозинството.  Ако има проблеми, те ще са свързани с конкретни политики по сектори, все пак програмите не са толкова близки и ще трябва по някакъв начин да бъдат сближени и хармонизирани, за да може правителството, каквото и да е то, подкрепено от тези двама участника да функционира по-гладко.

- Във вашите очи възможният вариант за съставяне на правителство е ГЕРБ и „Обединени патриоти“ ли?

- Друг вариант ми изглежда просто измислен, за да се налива някакъв вид напрежение.

- Да се очаква ли опониране от тези, които не влязоха в парламента, някакви майдани да се правят?

- За това винаги може да се намери повод. Не мисля, че скоро ще бъде преживяно това болезнено участие на десните в изборите. Никой не носи отговорност за това, че три партии са се разделили, след като са били в някаква коалиция и по тази причина са се самонаранили, приближили са се близо до извършване на някакъв вид ритуално прекратяване на съществуването си.

- Ако не се получи правителство по някакви причини и се стигне отново до предсрочни избори, смятате ли, че ДОСТ ще влезе този път в Народното събрание?

- Ще зависи освен от всичко останало и от редакцията на Изборния кодекс. На практика ДОСТ в момента се възползва от изселническите организации. Ако тяхната роля просто изчезне в организирането на изборите, нещата ще изглеждат по друг начин.

- За да се излезе от този омагьосан кръг и да се стигне до промени в Изборния кодекс обаче трябва да има правителство.

- Да, разбира се.

- Ако няма правителство ще правим избори по същите правила.

- Не виждам кой би бил заинтересован от правене на нови избори.

- Заинтересовани са тези, които не са влезли в НС.

- Не мисля, че може да се говори за избори през 6 месеца.

Интервюто е от предаването „Неделник“, излъчено по ТВ АЛФА на 2 април 2017 г.