|

Руска медия: Български заводи процъфтяват от доставки на оръжие за джихадистите в Сирия

На 10 март 2017 г. руски сайт излиза със заглавие на статия „Български заводи процъфтяват от доставки на оръжие за джихадистите в Сирия“. В нея се обяснява как произведено в страната ни оръжие стига до Алепо и за какви цели. Ето я и статията от „ВСЯ ПРАВДА“:

Стенд на ВМЗ на една от изложбите

Поредният кораб с българско оръжие за сирийските „въстаници” плава за Саудитска Арабия, а военните предприятия на България показват фантастичен ръст и стават водещи в икономиката на страната. Изпълнителният директор на „Вазовските машиностроителни  заводи” (ВМЗ-Сопот) Иван Гецов заяви, че за 2016 г. ръстът на печалбата е 400%. Тази информация е качена на сайта на предприятието, което произвежда голям спектър въоръжения от съветски и руски образци: от противотанкови гранатомети до реактивни снаряди за ракетни системи за залпов огън „Град”. „Вазовските машиностроителни заводи” продават тези снаряди от 2015 г. на американските компании „Orbital ATK“ и „Chemring“. Те закупуват нестандартни за НАТО въоръжения по програма на Пентагона и ги доставят на съюзниците на САЩ. Доставките ги получава „умерената опозиция” в Сирия през Саудитска Арабия.

Американска делегация от представители на Пентагона и фирми-купувачи във ВМЗ в средата на миналата година

Шефът на ВМЗ Иван Гецов не посочва конкретни цифри на печалба. По данни на бившия министър на икономиката Божидар Лукарски, само през първото полугодие продажбите на „Вазовските машиностроителни заводи” са нараснали 4,5 пъти – от 20 млн. долара до 91 млн. долара. В края на годината във ВМЗ са очаквали увеличаване на доходите до 135 млн. долара. За това как се отразяват доставките на българско оръжие в Сирия върху развитието на завода в Сопот, може да се съди по нарастването на трудовия колектив на предприятието и заплатите. От 2015 г. броят на служителите се е увеличил почти двойно и сега е 4 400 души. Средната заплата, по думите на Иван Гецов, е нараснала два и половина пъти – до 837 долара и един път и половина надвишава средната за страната. По данни на Националния статистически институт на България, тя за миналата година е 515 долара.

Любопитно е, че до 2014 г. „Вазовските машиностроителни заводи” са били на ръба на фалита поради липсата на поръчки и поради дългове към доставчици на сума около 60 млн. долара. Правителството се опитва без успех да го продаде и в предприятието  редовно има стачки на служителите заради забавяне на изплащане на заплатите.

Терористи от групировката „Ахрар ар-Шам” се снимат на фона на свежа партида реактивни снаряди за РСЗО „Град”. До тях е ракета за РСЗО „Град”, българско производство от ВМЗ

Пробивът, свързан с доставките на оръжие за Близкия Изток, не е само във „Вазовските машиностроителни заводи”. Значително са подобрили показателите си и военните предприятия Samel 90, Arsenal JSCo., ARMAR Corp., Arcus и Kintex – държавна компания за експорт, реекспорт и внос на въоръжения.

EADaily не веднъж пише за доставки и схеми  за доставянето на българско оръжие в Сирия.

Последният път е през декември. Българският кореспондент Диляна Гайтанджиева  влиза в изоставен склад на джихадистите в освободената част на Алепо и намира оръжие от България – 122 милиметрови ракети „Град”.

Българската журналистка разглежда сандъци с български боеприпаси в изоставения от джихадистите склад в Алепо

Именно след това представителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че има въпроси към България. На което министърът на икономиката в България отговаря, че страната няма за какво да се обвинява, тъй като тя спазва международното законодателство. Наистина, България продава оръжието не пряко, а чрез, САЩ например.

Интересно е, че с идването на новия президент на САЩ и след съобщенията за спиране на помощта на „умерената” опозиция в Сирия, Пентагонът не прекратява закупуването на оръжие от България. Както съобщи през януари компанията Orbital ATK, тя  печели поредния договор за закупуване и доставка на оръжие на американските съюзници извън стандартите на НАТО за 50 млн. долара. По такъв начин, съобщиха от компанията, общият обем от държавната поръчка за тези въоръжения през 2016 г. е повече от 200 млн. долара.

Същевременно турският блогър Ерик Ишик вижда в началото на март, през нощта, поредния кораб с българско оръжие, пътуващ за Саудитска Арабия. Както експертът, наблюдаващ Босфора, писа в „Туитър”, корабът Marianne Danica е преминал от Черно към Мраморно море. „Премина през пролива, плава от Бургас за Джеда с оръжие на борда” – пише турският блогър и качва снимки на датския плавателен съд. Данните му се потвърждават от специализирания навигационен сайт MarineTraffic: по-късно товарният кораб е видян в Мраморно море и върви по маршрута за Джеда, Саудитска Арабия.

Любопитно е, че преди по този маршрут е плавал друг кораб – Karina Danica. Общото при тези плавателни съдове е, че те принадлежат на една компания – H. Folmer & Co. И вървят по един и същ маршрут – от Бургас до Джеда. При това компанията, която наема датските кораби отдавна е американската Orbital ATK.

EADaily вече писа за скандал с доставки на оръжие за Египет по време на „Арабската пролет”. Например, Marianne Danica е доставила 7 тона въоръжения. Самият турски блогър Ерик Ишик добавя, че Marianne Danica има голям опит в доставянето на оръжие от Западна Сахара до Египет и неведнъж е попадала в скандали с нелегални доставки. Напомняме, че Саудитска Арабия, където се доставят въоръженията, не използва оръжие и боеприпаси извън стандартите на НАТО. От кралството смъртоносният товар тръгва за Сирия или Йемен.

Marianne Danica плава за Джеда

 

Двата кораба на датската компания вече неведнъж са били в центъра на скандали за нелегална доставка на оръжие