|

Смисълът от Избори 2017: – Изместване на ДПС от Патриотите – Десните аут от парламента – ДОСТ спрени от власт

След изборите имаше много коментари за резултатите – кой е победил, кой е загубил, кой е вдигнал доверието. А тези, които не успяха изобщо да влязат в Народното събрание, обикалят телевизионните студия. Т.нар. десни са най-ухажваните политици от монополните медии, въпреки че са най-несъстоятелните в момента.

Имаше ли смисъл от тези избори?

Някои коментатори смятат, че изборът на новия парламент е възпроизвел предишния. Отново ГЕРБ е първа сила, БСП – втора, но внимание… тук трета сила вече не е ДПС, а коалиция „Обединени патриоти“. Може да е с депутат, но е трета сила. Така, че този парламент не възпроизвежда предишния. Да, той утвърждава първенството на ГЕРБ и дава право на първата политическа сила да предложи на останалите парламентарни сили възможна комбинация. Тя да се договори, да се уточнят програмни точки и да се състави правителство. Дали това ще се случи, ще видим през следващите дни.

Искам само да отбележа разликите между предишния парламент и сегашния в цифри. ГЕРБ качва своите депутати с 11 човека, от 84 в 43-то на 95 мандата в 44-то. БСП също качва своите резултати, но не става победител. От 39 депутати, които имаше в 43-то събрание, сега те са 80. Внушителна цифра, но не достатъчна да се управлява, включително и с други парламентарни групи, които са в парламента. Нинова каза, че с ДПС  няма да управлява, с ГЕРБ – също. В публичното пространство беше подадена идеята за голяма коалиция ГЕРБ-БСП-Обединени патриоти. Но тя се отхвърли на последния пленум на столетница. Колкото до парламентарната група на „Воля“, Марешки досега по никакъв начин не е канен на разговори за бъдещото управление.

Комбинацията, която може да се получи е между ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Тримата лидери на „Обединени патриоти“ вече провеждаме срещи с ръководството на ГЕРБ. Първата беше като сондаж, дали можем да разговаряме и преговаряме за общи действия. Предстои следващата седмица да имаме и още срещи, да посочим програмните точки, които искаме да постигнем, да очертаем възможните компромиси, защото

политиката е изкуство на възможното

Нещата, които „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ сме очертавали в програмата си могат да бъдат реализирани на 100%, само ако имаме 50 + присъствие в Народното събрание. Сами разбирате, че имаме  27 депутати, ако бяхме 127, то тогава точките от нашата програма щяха да започнат да се изпълняват по ред на номерата – първо, второ, трето, четвърто, пето. Но победител е партия ГЕРБ с 95 мандата. Тя е в правото си да излъчи свой министър-председател и да посочи какви партньори може да покани на разговор. Пак повтарям, че политиката е изкуство на възможното, тя не е някакъв художествен кръжок, в който се развиват теми, правят се художествено-белетристични произведения и общо взето се мечтае. Не, в политиката трябва да видиш какво може да направиш реално и да го направиш. Ако не може, няма смисъл да се занимаваш с политика.

На  въпроса защо трябваше да се правят тези избори, след като пак ГЕРБ е първи, БСП втора, според мен има един-единствен отговор – на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов му беше нужно

да утвърди партията си като водеща сила,

за да има общественото, морално основание да предложи управление. След президентските избори ГЕРБ беше втора сила, имаше коментари, че не е имало нужда от предсрочни парламентарни избори, но правителството на Борисов хвърли оставка и ги предизвика.

Десните реформатори, костовисти и пр. не са в парламента. Хубаво ли е това или лошо? Може да ми пишете на volen@vestnikataka.com

Най-важното e, че партия ДОСТ няма да е в парламента. Протурската партия, дирижирана, финансирана и

ръководена директно от Анкара

не можа да влезе до голяма степен благодарение на нашите усилия, на патриотите. Ние ограничихме броя на секциите в Турция, въведохме това да се попълва декларация на място, когато гласуваш на постоянния си адрес, което взриви буквално и медиите, и соросоидните коментатори. Те обикаляха от студио в студио да обясняват как това е ограничение правата на човека.

Коментар на Волен Сидеров в предаването „Неделник“ по АЛФА ТВ от 2 април 2017 г.