|

Явор Нотев, зам.-председател на НС от АТАКА пред БНТ: Разумът ще надделее в новия парламент!

Компромисът не бива да преминава отвъд заявената ни позиция за защита на националния интерес

Аделина Радева

 

- Пет партиен парламент, по-лесно ли ще бъде сега, отколкото в предишния?

- Такъв формален критерий не може да бъде директно отнесен към оценката на сложността, която ще съпровожда работата на Народното събрание. Аз на този етап бих споделил оптимизъм, че ще можем да работим по-лесно и не само заради броя, който не се различава съществено, по-скоро заради очакването, че разумът ще надделее в рамките на този мандат – нещо, което личи от самото му начало. Много се надявам и очаквам един по-смислен, по-съдържателен, по-полезен парламент.

- От ГЕРБ дадоха заявка за управление през следващите 4 години, т.е. пълен мандат. Има много съмнения и от анализатори и от наблюдатели, че това ще се случи. Вие оптимист ли сте?

- Надявам се да се случи и в този смисъл ще заявя оптимизма си с надеждата, че отредено по конституция време за мандата, т.е. продължителността на работата на един парламент, е оптималното време, което може да даде резултати. Те да бъдат усетени. Тази честота на предизборната надпревара, на която сме свидетели последните години вече нагнети умора и напрежение в избирателя, а защо да не кажа и отвращение от това темпо на политическо съревнование, от тези борби. Мисля, че това е една от причините, заради които се загуби задълбочената, смислена атмосфера на работа в българския парламент. Там трябва да има атмосфера на творчески сблъсък, който да води до конкретни резултати и аз се надявам, че това ще успеем да направим.

- Очакванията са, че до председателството ни на ЕС няма да се пипат много спорни теми. Реформите, които всички чакаме и са залегнали в обещанията ще бъдат отложени за след това, а сега се концентрираме в това председателство.

- Да отречем огромното значение за добра подготовка и добро представяне на българското председателство е несериозно. Парламентът вече започна същинската си работа с изслушване на вицепремиера с доклад за подготовката за председателството. Но това не може да послужи като оправдание за неразрешаването или непоставянето на много сериозни актуални проблеми, които няма как да дочакат 2018 г.

- Вие сте един от малкото юристи в 44-то Народно събрание, виждате ли проблем в това?

- Ще трябва да работим по начина, по който е сформирано събранието и това е безусловно. В състава му сме само 27 юристи. Мисля си, че законотворческата дейност в крайна сметка изисква и една експертиза, която се отнася не само да прецизно формулиране на юридически текстове. В тази част законотворческата дейност може да бъде подкрепена успешно от експерти, които не са народни представители. Тук има място един забравен вече в последните мандати Съвет по законодателство, който включва в състава си експерти с променлив състав и разбира се, с една подходяща компетентност за всеки отделен законопроект. Това трябва да направим.

- В новия парламент има повече икономисти, инженери, актьори, спортисти…

- Нека да има такива хора. Дори и в съдебния състав на първа инстанция има двама съдебни заседатели, които не са юристи, с равен глас на този на председателя на състава, който е единствен юрист между тях.

- От партия АТАКА вие сте възможно най-консенсусната личност и най-доброто предложение, което можеше да бъде направено за поста зам.-председател на парламента. Това отново е стратегия, предполагам.

- Вероятно е така. Не съм участвал във вземането на решение, не би било и редно това да се случи, но разбира се, съм поласкан и задължен на колегите от вече новия състав на парламентарната ни групата на „Обединени патриоти“, защото това е едно вече сборно доверие не само от хората от партия АТАКА.

- Ще има ли министър от АТАКА в правителството или АТАКА беше компенсирана с поста на заместник-председател на Народното събрание?

- Не се чувствам като разменна монета или като компенсация. Позволявам си нескромно да си мисля, че съм бил полезен и подходящ за поста, за който бях издигнат. А що се отнася до разпределението на министерства, които трябва да бъдат оглавени от хора на „Обединени патриоти“, наистина казвам, че за момента няма пълна яснота, поне за мен не е известно такова разпределение. Разговорите следват своята последователност.

Разпределението на министерските кресла е в основна тежест върху групата на ГЕРБ. Не бива да забравяме, че те са мнозинство в този парламент.

- Това, че са спечелилите изборите и са мнозинство, значи ли, че вие направихте по-големи компромиси, отколкото очаквахте, за да се получи тази коалиция?

- Не, много мисля по този въпрос, защото той има пряко измерение върху доверието на хората, които са ни изпратили в Народното събрания. Лично мен, това доверие много ме ангажира и има рамката, от която не мога да изляза и не мога да отстъпя. Затова въпросът за компромисите, които са цената на постигане на коалиционно споразумение, разглеждам така – няма големи, няма малки компромиси, няма многобройни или малобройни. Компромисът не бива да преминава отвъд заявената ни позиция за защита на националния интерес. В същото време, заради това, което досега говорихме, ще кажа – ако идеята, която се предлага от ГЕРБ е съпоставима, тя е съвместима и е в посоката, в която ние сме заявили своите цели и сме ги отразили в програма, няма нищо лошо да кажем, че тази идея на ГЕРБ е приета от нас, но не е компромисна. Отвъд националния интерес обаче, ние не бихме си позволили да предадем доверието на нашите избиратели и това е добре да се каже още сега във формата на коалиционните разговори. Аз съм убеден, че такава позиция е за взаимно уважение и ни позволява да ни ограничава като коалиция „Обединени патриоти“, а и като партии, които съставляват тази коалиция. Ние не се обезличаваме, ние не преставаме да съществуваме. Партия АТАКА е партия АТАКА, парламентарно представена вече в пети парламент на Република България, нямаме никакво намерение да заличим тази история.

Интервюто е взето в предаването на БНТ „Още от деня“ на 20 април 2017 г.