|

„Патриоти за София“ искат незабавни мерки за опазване на жп линията край „Факултета“

Да се разчистят незаконните постройки и да се изгради стена покрай линията във „Факултета“, за да се предпазят железният път и преминаващите влакове от набезите на циганите

Председателят на „Патриоти за София – ВМРО и АТАКА“ в столичния общински съвет Карлос Контрера изпрати остро писмо до Национална компания „Железопътна инфраструктура“, Министерство на транспорта, МВР и кмета на Столична община. Поводът е системни безчинства на цигани от квартал „Факултета“, които блокират и рушат жп линията София-Кулата в участъка при циганското гето.

Националистът настоява за вземане на окончателно решение как да се опази релсовият път от зачестилите блокади на жители на гетото и разрушаването на прилежащата инфраструктура поради незаконно строителство край нея. Съгласно закона НКЖИ има сервитут от по 6 метра от двете страни на линията, но циганите буквално са построили и строят копторите си до самата линия. Нещо повече – незаконната им канализация става причина за увреждане на подпорните стени и самия релсов път.

Патриоти за София настояват за сформирането на междуведомствена работна група, която да изработи проект за разчистване на незаконните постройки и изграждане на стена покрай линията във „Факултета“, за да се предпазят железният път и преминаващите влакове от набезите на циганите.

В писмото се припомня за последните случаи на цигански изстъпления, които рушат жп линията и препятстват или забавят движението на влаковете между София и Кулата.