|

В САЩ правозащитници призовават градовете да станат убежища за мигранти

Правозащитниците смятат, че градовете-убежища са длъжни „да служат на населението независимо от имиграционния статус на жителите"

„Американският съюз за защита на гражданските свободи” призовава градовете на САЩ да получат статус на убежища за мигранти. По такъв начин местните власти ще могат да се противопоставят на политиката на Тръмп, който възнамерява да изгони пришълците от страната си. Сред най-големите населени пунктове, отказващи да съдействат  на Белия дом за депортиране на нелегалните мигранти, са Ню Йорк, Филаделфия и Сан Франциско.

На 25 януари 2017 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за втвърдяване на мигрантската политика. По-късно вътрешното министерство на САЩ нае 10 000 служители в правоохранителните органи, които да се заемат със залавянето и депортирането на нелегалните в цялата страна.

Сега Американският съюз за защита на гражданските свободи в щата Масачузетс, който не е съгласен с политиката на Тръмп, предлага на американските градове да станат убежища за нелегални мигранти.

В такъв случай местните органи на реда ще могат да съдействат на федералните власти, когато те се опитат да задържат нелегални преселници.

„Нито един служител от правоохранителните органи на града не е длъжен да отговаря на запитвания от службата за имиграционен и митнически контрол и да предоставя на държавен служител или федерален орган информация за арестуването на едно или друго лице, за срока на ареста, домашния му адрес, работния адрес и друга лична информация. С изключение на данните за гражданство или имиграционен статус, резултатите от разглеждане на делото им и датата на освобождаване”, твърдят активистите.

 

Толерантно общество

Правозащитниците смятат, че градовете убежища са длъжни „да служат на населението независимо от имиграционния статус на жителите”. До момента в САЩ има около 11 млн. нелегални мигранти.

„Гражданството, имиграционният статус, липсата на имиграционни документи, националната принадлежност, а също и расово-етническият произход на човека не  трябва да влияят на това как се отнасят с него органите на реда”, се казва в обръщението.

Активистите призовават градовете да се обявят в подкрепа на законопроекта „За безопасни условия на живот”, който е внесен в Генералния съвет на Масачузетст от сенатора демократ Джеймс Елдридж през януари 2017 г.

Според инициативата на Елдридж, местните служители на реда трябва да осигуряват безопасността на всички жители на щата независимо от имиграционния им статус, а не да помагат на имиграционната и митническа полиция на САЩ (тоест, на федералните власти) да задържат нелегалните мигранти.

„Ще се видим в съда”

Правозащитниците са уверени, че президентът Тръмп не може да ореже финансирането на градовете, които защитават мигрантите. Преди това Министерството на правосъдието бе изпратило на големите градове-убежища писма със заплаха, че ще съкрати федералното финансиране. Такива предупреждения получиха властите на щата Калифорния, градовете Филаделфия, Ню Йорк и други. Активистите смятат, че опитите на федералните власти да орежат финансирането може да срещне законна съпротива и да доведе до съдебни разпри. Например, градовете-убежища Челси и Лоурънс от щата Масачузетс вече се обърнаха към съда с жалба да не се допуска спиране на финансирането.

„Градовете не могат да бъдат заставяни да предават жителите си на съответните органи с цел депортиране. Напротив, те могат да предприемат стъпки, от които да се разбере, че имигрантите са добре дошли и че те не трябва да се страхуват от федералното правителство” , се казва в документа.

Искове подадоха също и от щата Калифорния, градовете Сан-Франциско и окръг Санта Клара, тъй като указът на Тръмп може да доведе до загуба на милиарди долари федерално финансиране. Съдът в Сан Франциско блокира разпореждането на Белия дом за прекратяване на финансирането на градовете убежища, чиито власти не  предават нелегалните мигранти на правоохранителните органи. Решението на съда възмути на свой ред администрацията на Тръмп.

„Първо девети окръжен съд блокира забраната за влизането в страната на хора от редица държави от Близкия Изток и Африка, сега те удариха по указа за градовете-убежища. И двете решения са смехотворни. Ще се видим във Върховния съд!”, писа Тръмп в Туитър.

На сайта на Министерството за вътрешна сигурност на САЩ вече публикуваха меморандум с инструкции на различни служби за сигурност за откриването и задържането на нелегални мигранти в Америка.

Позитивен микроклимат

В САЩ има 400 града и окръзи със статус на убежище или приели „Акта за доверие”. Те ограничават сътрудничеството с федералното правителство на териториите си. Най-големите са Ню Йорк, Бостън, Чикаго, Лос Анджелис, Сан Франциско.

Правозащитниците съобщават, че статусът на убежище се отразява положително на  живота на населението на даден град. Например, пада нивото на престъпност и насилие, растат доходите на местните жители.

„Политиката на градовете-убежища спомага за нарастване на доверието между мигрантите и местните органи на реда. Ние не трябва да бъдем част от расистка система”, смятат правозащитниците.

 

 

118 окръга отказват да сътрудничат

на имиграционната полиция 

 

Според данни на Имиграционната и митническа полиция на САЩ, от края на януари до началото на февруари тази година американски окръзи са отказали 206 пъти да предадат на Министерството за вътрешна сигурност нелегални мигранти, обвинени за престъпления с различна тежест.

118 окръга отказват да сътрудничат с имиграционната полиция, а най-активна съпротива оказват окръзите в щата Ню Йорк, Орегон, Вашингтон, Флорида, Айова и Пенсилвания.

 

Тръмп съкращава броя им

Президентът Тръмп възнамерява да съкрати броя на нелегалните мигранти в страната и по такъв начин да се намали нивото на престъпността и да се пребори наркотърговията. Преди това губернаторът на Тексас Грег Ебът подписа законопроект, с който да се забрани на територията на щата да има градове-убежища, а на полицаите се разрешава да проверяват имиграционния статус на всеки човек.

Според данните на Националната конференция на законодателните събрания на щатите, през 2017 г. 33 щата  възнамеряват да забранят укриването на нелегални мигранти, а 15 щата и окръг Колумбия подкрепят политиката на градове-убежища. Към момента броят на градове-убежища в САЩ е стигнал числото 200. Сред щатите противници на нелегалните мигранти са Алабама, Джорджия, Мисисипи, Северна Каролина, Южна Каролина и Тенеси.