|

Ердоган затяга хватката си върху Турция

В неделя президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган пое контрола над управляващата „Партия на справедливостта и развитието“, който е неин основател. С този ход най-влиятелният човек в страната получава допълнителна власт да назначава в парламента и на партийни постове свои лоялни хора, коментира Блумбърг.

Само месец след вота, с който гражданите одобриха прехвърлянето на центъра на политическата власт в Турция от парламента към президентството, елитът на партията и хиляди верни поддръжници се събраха на извънреден конгрес в Анкара.

Резултатът от референдума позволи на президента, който преди това имаше конституционно безпристрастна роля като държавен глава, да стане член или лидер на политическа партия. Ердоган, който е на 63г., вече надделя над ималите някога влияние турски военни, неутрализира опозицията и подчини пресата, а сега ще отстрани всички несъгласни от управляващата партия.

Новите правила на партията включват по-строги наказания за нарушаването на дисциплината и изключване на всеки, който действа по начин, възприеман като служене на интереси на друга партия, съобщи вестник Hurriyet. Конгресът на партията се проведе при изключителни мерки за сигурност на фона на извънредното положение в страната, което беше въведено след опита за преврат на 15 юли. Около 60 хил. души бяха докарани с автобуси в Анкара специално за събитието.