|

Каракачанов въвежда военно обучение в училищата от 2018

Националистите остават привърженици на наборната служба

Военният министър изтъкна в Дена на Българската армия, че първото ново нещо, което трябва да се направи е ново въоръжение, модернизация на въоръжението и да се повиши бойната готовност

В програмата за управление са записани военното обучение в училищата и от следващата година започва въвеждането му. Това обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред БНР миналата седмица.

„За да могат младежите, преди да завършат средното си образование, да имат най-елементарните познания за това как да реагират по време на военни действия, терористични действия, как да реагират по време на природни бедствия, как да оказват първа помощ. Така че започваме с въвеждането на военно обучение в училищата“, зарече се военният министър.

По думите на Каракачанов, връщането на наборната военна служба трябвало да се дебатира в обществото, като професионалната армия нямало да бъде премахната,  но ще се даде възможност и за доброволна военна служба.

„Подчертавам, че в сегашната програма за управление е записано „Военно обучение в училищата и доброволна служба“. Наборната военна служба е заради различните становища в обществото. Първо, трябва много добре да бъде планувано как може да се случи това и, второ, да бъде проведен необходимият дебат в обществото. Общественото мнение в България е на страната на това да бъде възстановена наборната военна служба“, твърди той.

Според Каракачанов България има капацитет да произведе както военни кораби, така и специализирана техника за пехотата.

„Те трябва да се строят в страната ни, за да могат парите, които се отделят от българския данъкоплатец, да остават в българската икономика и да се създават работни места тук, в България, да се плащат заплати на български граждани и парите да се връщат обратно в бюджета. Българската военна промишленост има капацитет не само да ремонтира бойна техника, но има и капацитет да построи. И двата патрулни кораба могат да бъдат построени в България, както и бронираната машина – може да бъде организирано нейното производство в България“, увери новият военен министър.