|

Каракачанов иска 1000 лв. заплата за редник

Увеличение на възнагражденията на военнослужещите може да има с корекции в бюджета от догодина

Посещение на 68-ма бригада „Специални сили“ в Пловдив и демонстрация на занятия от ежедневната бойна подготовка, 16 май 2017 г.

Армията не е институция само за паради, смята военният министър от Обединените патриоти

Военнослужещите в Специалните сили са добре тренирани, мотивирани, имат добра бойна подготовка и за мен ще бъде удоволствие да ги видя и в реални учения, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти след посещението си в бригада „Специални сили“ в Пловдив във вторник.

Това е първото посещение на министърът от Обединени патриоти Каракачанов във военно формирование след встъпването му в длъжност. Той наблюдава занятия от ежедневната подготовка на формированията от бригадата и се запозна с условията за работа и тренировки, както и с текущите задачи пред Специалните сили.

За решаване на проблема с недостига на средства в отбраната на първо място е необходимо разбиране в обществото, че армията не е институция само за паради, подчерта министърът на отбраната.

Сегашните заплати не отговарят нито на рисковете на професията, нито на подготовката, която трябва да получи един военнослужещ, каза още той.

По думите му корекции може да настъпят евентуално с бюджета от следващата година. Това е една от причините за посещенията ми във формированията, да се запозная с текущите проблеми и да търсим начини за решаването им, каза той.

С уговорката за лично негово мнение, той каза, че за да отговаря на рисковете на професията, един редник трябва да получава поне 1000 лв., вместо сегашните 608 лв. С колко ще може да се увеличи обаче възнаграждението, според министъра, ще стане ясно, когато започне подготовката на бюджета за следващата година. Ще се целим в максимума, добави той.

Средствата за ремонт на сградния фонд на Специалните сили, обещани миналата година от министър-председателя Бойко Борисов, ще бъдат отпуснати отново, заяви министър Каракачанов.

Имам уверението на министър-председателя, че около 3 милиона лева отново ще бъдат отпуснати и ремонтът на сградите ще се осъществи. Средствата не само са били обещани, но и са реално необходими, подчерта той.