|

Каракачанов пред ТАСС: Трябва да произвеждаме сами техниката за флота и пехотата си

България и Русия трябва да развиват активни отношения и диалог. Това заявява вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в интервю за руската държавна агенция ТАСС.

Аз съм откровен човек и мисля, че сме длъжни да разговаряме и с руснаците, и с американците, и с другите си партньори откровено. По-добре е да кажеш онова, което реално мислиш, защитавайки своите интереси, отколкото да се притесняваш да говориш открито, посочва Каракачанов.

Отношенията между нашите страни трябва да се развиват и разширяват. Ние сме народи, които имат много общо в историята си. когато говорим за българо-руските отношения от историческа гледна точка, не бива да говорим само за Руско-турската война (1877-1878 г.). Имало е и моменти, в които сме вървели в различни посоки, но това не е причина за разваляне на отношенията ни днес. Те трябва да се развиват спокойно, както между държави, които няма какво да делят по между си, но които имат много общо в областта на езика, културата и историята, каза министър Красимир Каракачанов.

ЕС, НАТО и Русия имат общи проблеми и колкото по-бързо бъде намерен общ език, толкова по-бързо ще бъдат решени те, посочва още той.

Военният министър говори и по темата за състоянието на българската армия. Според него страната ни е в състояние да произвежда сама част от въоръжението си.

Смятам, че техниката за флота и пехотата на България трябва да се произвежда самостоятелно, но самолети никога не сме правили и едва ли ще правим в бъдеще. А бойни кораби и бронирани машини ние можем и сме длъжни да произвеждаме сами, решавайки едновременно и проблемът за превъоръжаването на армията. Това е скъпо удоволствие, но ние трябва да платим, защото ситуацията по света е много неспокойна, категоричен е военният министър.

На въпрос дали идеята му в България да се въведе задължително военно обучение ще се осъществи той обяснява, че такова ще бъде въведено в училищата. Ще решаваме въпроса и за доброволната служба в армията, уточни той.