|

Леонид Решетников пред АЛФА ТВ: Новото правителство ще е за повече сътрудничество с Русия

Кабинетът ще е по-гъвкав и конструктивен, няма да има такива антируски изказвания, каквито бяха при „чудесния“ президент Плевнелиев

За да се обединят Балканите, трябва във всяка държава да има по един Орбан


Теодора Куцарова

Председателят на Наблюдателният съвет на телевизионния канал „Царьград медия“, генерал-лейтенант от службата за външно разузнаване на Русия от запаса, историкът Леонид Решетников коментира за телевизия АЛФА обстановката в Балканите и заплахите за България

- Може ли да коментирате последните събития в Македония, т.нар. “Албанска платформа“? Има ли външна намеса и каква е целта?

- За Македония мога да кажа само едно, че тази държава още не е станала държава, тя е много млада и има много проблеми. Проблеми с националното малцинство, с албанците. В Русия, почти всички политолози смятат, че Македония все пак се намира под външно управление. И външното влияние, имам предвид Западна Европа, САЩ, ЕС, е много голямо. Това, което става сега, тази борба срещу управляващата партия, можем с пълно основание да кажем, че тя е организирана или консултирана от страна на външния фактор. Не виждам смисъл в желанието на опозицията да превземе властта и да обещава, че ще гарантира прогресивно развитие в Македония. Няма сили в Македония, за да се промени ситуацията в икономическата сфера. Македония ще си остане същата и при новото правителство и тези обещания, които дават от партията на Зоран Заев, са само обещания. Най-главното е да превземат властта, да я поделят заедно с албанските партии и да изпълняват всички желания на външния фактор. Тази територия има лоши перспективи в близките години. Докато се намесва външният фактор толкова активно, стабилизацията в Македония се отлага.

- Как бихте коментирали общата обстановка на Балканите? Имаше размяна на реплики между Сърбия и Албания. Има ли планирана дестабилизация от кого и защо?

- Балканите стават територия, която НАТО и ЕС все повече контролират. Идва процес на зачистване на територията. Например – Черна гора става член на НАТО. Тук при нас някои се смеят и казват: „за какво е тази малка държава в НАТО, няма смисъл.“ Не е в това работата дали е малка или не. Идва едно зачистване. Цялата територия трябва да бъде контролирана от НАТО. И за да се ускори този процес, използват различни инструменти. И албанският инструмент много активно се използва в Македония.

- Може ли да се търси обединение на Балканите на базата на противопоставянето на някои общи заплахи и на базата на желанието за дружба с Русия?

- За да се обединят Балканите, трябва във всяка държава да има по един Орбан. Тоест – националните интереси на собствената страна трябва да бъдат на първо място. Когато говорим: „за нас е главна евроатлантическата ориентация“, това е едно. Когато говорим: „за нас главното са националните интереси на България, на Сърбия на Хърватска и др.“, това е друго. На база „ние сме всички за евроатлантическата ориентация“ може формално да се обедини. Но сериозно да се обединиш, да се противопоставиш на тези заплахи, които идват от там… Какви заплахи идват? Първо, ние губим нашите традиционни ценности, ние отстъпваме пред чужда вяра. Всички балкански страни се намират в голямо отстъпление. Няма никакви признаци на офанзива. Офанзивата може да бъде само на една платформа – „ние сме българи – най-главното е българското“, „ние сме гърци – най-главното е гръцкото“.

- Има ли известно форсиране на стратегията за ислямска дъга? Отново се заговори за Велика Албания и т.н. Има ли раздвижване в тази посока?

- Има. Не само Велика Албания, но и Велика Турция и всички тези екстремисти… Всички те искат да построят нещо велико, само че не става и няма да стане. Но активизирането в тази посока е много голямо. Войната в Сирия не е нещо отделно, а част от цялата тази стратегия, на усилията да се направи нещо голямо и то да се разпространява не в Африка, макар, че те и в Африка отиват, а да се разпространява в Европа, в Русия. Да, и при нас всеки месец в Северен Кавказ има унищожаване на диверсионни групи. Загиват и наши хора, които се бият с тях. Те проникват непрекъснато през границата на Северен Кавказ. Понякога 2-3 пъти месечно. Там е по-изразено дори в сравнение с България или с друга балканска страна. Тази заплаха е много сериозна. И Европа не може да се противопостави на нея.

- А кои сили, кои държави подпомагат този процес?

- Много е направено от страна на САЩ. Те участват и при създаването на „Ал Кайда“, и на ИДИЛ и поддържат различни екстремистки групи. Мислят, че могат да използват всичко това в свой интерес. А интересът на САЩ е да не позволи на Русия или Китай да създаде алтернатива като цивилизация. Те се опитват да използват всичко това, но то се обръща срещу тях, дори повече не срещу тях, а срещу американските им съюзници, в това число и срещу България.

- По време на отминалите избори имаше открита подкрепа от турски официални лица за ДОСТ. Многобройни служители на Дианет са имами в България. Тези процеси като че ли се забързват. Какви са възможните ходове от българска страна за противопоставяне на заплахата от Турция?

- Сега българите трябва да гледат Македония. Това е процес, който много прилича на използване на националното малцинство за своите интереси. В Турция има идеи за неоосманска империя. Това е сериозна заплаха. Може да се развие и по сценария с Македония, да се появи турска платформа… Смятам, че по-голямата част от турското население в България са добри български граждани. Но има една радикална част, която ще се използва. Пасионарната част може да стане много опасна, особено ако се използва религията като оръжие за постигане на цели. Затова българската власт – не мога да я съветвам, но смятам, че трябва тази част на турското население, които са български граждани, български патриоти, да получат повече внимание от българската власт. А тази част, която излиза като сепаратисти да получава много твърд отпор. Така ние правим в Русия. При нас има 15-16 милиона мюсюлмани. От тях 90% са руски патриоти, но с останалите ние водим твърда борба. Унищожаваме тези, които повдигат ръка срещу Русия. Но най-главното е друго. Най-главното в тази борба е българското самочувствие, българският дух. Ако го има, никакви заплахи от сепаратисти не са страшни. Трябва България да бъде България, българинът да бъде българин, да се усеща българин. А българският дух на евроатлантическа ориентация не може да се развие, това е съвсем друга идеология. И затова има перспектива за загиване на България като национална държава. Защо в Русия имаме такава поддръжка на нашия президент, макар че вече години наред е на власт? Защото той не позволява руското да бъде унищожено, не позволява ни на либерали, ни на комунисти, на никого. Той държи този руски дух и ние се държим. Ако отстъпим поне на две-три крачки – край. Така и в България – българският дух повдигайте, бъдете истински патриоти.

- Какво може да направи всеки един българин за подобряване на българо-руските отношения?

Но първо трябва да разбираме какво значи Русия за България и България за Русия. Ако има това разбиране, вече човек няма да поддържа някои акции, които направиха срещу Русия и срещу България. И при нас също има понякога, пишат срещу България, срещу българите, и ние реагираме на всяка статия, всяко изказване. Всеки човек трябва критично да се отнася към такива изяви и да показва, че симпатизира на България и на Русия и на нашите отношения. Трябва да развиваме тези взаимоотношения. Доброто отношение на повечето българи към Русия е нещо, което не може да се обясни само с думи, то е нещо сакрално… Много е опасна ситуацията в света. Дай Бог да няма война. Тази година това е възможно, макар, че аз не вярвам и разбира се, не искам. Възможно е и в Източното Средиземноморие и на югоизток в Азия. Какво означава това? Ако Русия и САЩ влязат в битка – къде е България? Ние какво – ще воюваме? Това е престъпление. Ние сме в различни блокове и НАТО обкръжава Русия от всички страни. Това е крайно неприятно за мен, аз съм в определен смисъл българофил, аз обичам България и на мен ми е много неприятно да сме в тази ситуация… Война. Това е ужасно, а ситуацията се развива много лошо.

- При такова развитие на ситуацията – какво? Да очакваме нови партизански отряди в България ли?

Аз мисля, че в България има хора пасионарни, които обичат България, които са истински българи, те ще се съпротивляват, ще имат активна позиция. Но до партизанска война в съвременните условия…може да не успее. Но по-добре да не говорим за това… Ситуацията е сложна и бихме искали да я решим, но усещаме непрекъснато притискане на Русия от всички страни. Дай Бог, България да не участва в това притискане активно… Мисля, че новото правителство ще бъде по-гъвкаво, конструктивно, няма да има такива антируски изказвания каквито бяха при този „чудесен“ президент, което тук предизвикваше не възмущение, а удивление, учудване, че България има такъв президент. Мисля, че това правителство ще бъде по-предразположено към сътрудничество в икономическата и културната сфера с Русия. Ние се надяваме, знаем и позицията, знаем и евроатлантическата ориентацията, но мисля, че и в тези рамки са възможни по-добри отношения, отколкото бяха преди.

 

2261101