|

Министърът на АТАКА: Постижимо е икономическият растеж да надмине 3%

Външни сили  и бюрокрацията може да са възпиращи фактори

Караниколов обясни, че в държавните дружества няма да се правят смени, но бордовете ще бъдат намалени. Ако е имало петима мениджъри, ще станат трима

Постижимо е икономическият растеж да надмине 3%, заяви пред БНР икономическият министър от квотата на АТАКА Емил Караниколов, цитирано от investor.bg.

„Излезе бюджетната прогноза. Ще гоним растеж на икономиката около 3%. Ще направим всичко възможно да е и нагоре“, каза той. Запитан дали това е възможно, той посочи: „Постижимо е. Ще се постараем да е доста повече. Това зависи и от нас, и от бизнеса, и от работещите“.

На въпрос какви са пречките пред икономическия растеж, той каза, че това може да са външни фактори – например „ситуацията в страните около нас“. Вътрешен фактор е бюрокрацията, „която трябва да отстраним, ако е възможно“.

Караниколов заяви, че в момента екипът на икономическото министерство се е съсредоточил върху подобряване на нормативните актове и отстраняване на административните тежести, което ще стане след консултации с бизнеса и анализ.

В отговор на въпрос дали ще прави ревизия той каза: „Ще надграждаме доброто, ако установим нередности, ще уведомим компетентните органи“.

„Предвиждат се промени в Закона за насърчаване на инвестициите и в Закона за малките и средните предприятия, което означава, че може би ще обединим двете агенции“, каза още той.

„Не че няма чужди инвестиции, трябва да направим всичко възможно да има повече“, коментира министърът.

Той съобщи, че в държавните дружества няма да се правят смени, но бордовете ще бъдат намалени. Ако е имало петима мениджъри, ще станат трима.

По думите му в момента няма ясно законодателство как да се назначава мениджмънтът на държавните дружества, това трябва да се регламентира със закон и да има публични конкурси с ясни и точни критерии, а не безпринципни назначения.