|

Министърът на Патриотите провери дюните в Слънчев бряг

При проверката се установили, че се извършва заравняване на пясъка и премахване на диги, които през зимата предпазват плажната ивица и заведенията

Министърът на околната среда и водите Нено Димов от квотата на Обединените патриоти и министърът на туризма Николина Ангелкова възложиха да се направи проверка за състоянието на дюните на Южен и Централен плаж в Слънчев бряг. Информация за унищожени дюни в района беше изнесена в медиите по данни на очевидци. Регионалната инспекция по околна среда и водите-Бургас и министерството на туризма спешно провериха случая още в първите работни дни на кабинета.

Няма констатиран добив на пясък от морската дюна, което подлежи на административна санкция. Тази част от плажа е в защитена територия и тя не е нарушена, съобщиха преди дни от пресцентъра на Министерството на туризма.

При проверката се установили, че се извършва заравняване на пясъка и премахване на диги, които през зимата предпазват плажната ивица и заведенията. Извършена е съответната проверка на Слънчев бряг – Централен, която показва, че морският плаж се подготвя за предстоящия летен сезон. Прави се основно машинно почистване на плажа с допустимите технически средства. В момента тече подготовката за сезона на всички стопанисвани плажове.