|

Министър Караниколов: Ще развиваме държавните фирми

АТАКА е национално отговорната партия, която заложи на професионализма, преходността и това, че аз познавам добре Министерството на икономиката, обяви новият министър на икономиката

Ще развиваме държавните фирми от национално значение, защото приватизацията като инструмент е изчерпана. Това заяви по бТВ новият икономически министър Емил Караниколов относно спирането на всички започнали процедури по раздържавяване и решението нови такива за обособени части от дружества да стават само със санкция от НС.

Той обяви, че внасянето на законопроект по темата от страна на Министерството на икономиката става по искане на премиера Бойко Борисов.

„Фокусът ще е върху ефективното и прозрачно управление на държавната собственост и публично-частното партньорство, което е в интерес на държавата и гражданите”, подчерта Караниколов.

Той допълни, че е твърдо против приватизирането на Военно промишления комплекс и похвали работата във ВМЗ Сопот и Терем, но подчерта, че е нужна модернизация на производството и създаване на иновативни кадри.

БФБ-София също няма да се приватизира, а ще се развива секторът.

Емил Караниколов на два пъти нарече АТАКА „национално отговорната партия. По думите му националистическата сила „заложи на професионализма, преходността и това, че аз познавам добре Министерството на икономиката”. „Не считам, че Европа има нещо против правителството, защото по този начин има стабилност”, подчерта той.

„Няма да има чистка в администрацията, в дружествата. Докато не бъде приет закон за ясни критерии за назначаване в бордовете, няма да има съкращения и уволнения. Това е искане и на партия АТАКА“, подчерта министърът.

Караниколов посочи, че по искане на министър-председателя още от първата седмица работят с вицепремиера Томислав Дончев по идентифицирането на административните тежести, които засягат бизнеса и държавните такси, които гражданите трябва да плащат за определени услуги.