|

НФСБ, АТАКА и ВМРО против мажоритарния вот

Коалиция „Обединени патриоти- НФСБ, АТАКА и ВМРО“ категорично няма да подкрепи мажоритарния вот. Това стана ясно след като ГЕРБ внесоха това предложение в деловодството на Народното събрание.

Патриотичните сили ще гласуват против, защото мажоритарния вот води до липса на представителство в парламента, изкривяване на политическата система и създаване на двупартиен или еднопартиен модел.

Те не подкрепят мажоритарен вот в два тура с абсолютно мнозинство, защото тази система е характерна за тоталитарните общества.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов коментира пред журналисти, че въвеждането на мажоритарната система е евтин популизъм, който няма да бъде одобрен от „Обединени патриоти“. Той е убеден, че този въпросът няма да разклати коалицията.

„В първия ден, в който седнахме да разговаряме след изборите на 26 март колегите от ГЕРБ са абсолютно наясно с нашата позиция, че ние сме против този елементарен популизъм – да се въвежда мажоритарната система. Тя е категорична и няма да бъде променена. Ако някой реши вместо да прави шоу, да прави политика, може да си направи партия и да влезе в политиката. Да бъде налагана една избирателна система, без да има някакво нормално обсъждане и при ясния факт, че тя е тотално изкривена и несправедлива и би създала огромни пороци в България“, подчерта съпредседателят на Обединените патриоти.

Според него въпреки, че са гласували 2,5 млн. българи на референдума, това решение не може да се счита за задължително. Трябва да се вкара за обсъждане в парламента, но Народното събрание решава. Такъв е законът. Ако бяха гласували над 50% от тези „за“, този референдум щеше да бъде абсолютно задължителен.

„Въпреки че са гласували толкова много хора, това решение не е задължително. Законът е ясен“, уточни Каракачанов.

Целта на такъв тип система е да се лиши народът от правото на пропорционален избор на депутати. Важно е да се отбележи, че над 4 милиона българи са против мажоритарната система.

*****

Повечето гласове изгарят

Обстоятелството, че над 4 милиона не искат такава система, бива тихомълком заметено под килима

Магдалена Ташева

Какъв е смисълът на изцяло мажоритарната система? Целта е да няма възможност за пропорционален вот. Да изхвърлят в коша за смет над 50% от подадените гласове, да оставят поне половината от народа без представители в законодателната власт.
Трябва да се знае, че при мажоритарната система повечето подадени гласове изгарят, те не излъчват депутати.

При нея страната се разделя на малки, едномандатни райони, примерно от по 30 хиляди души, имащи право на глас.

Юристи вече обясниха многократно пред в. „Атака“, че абсолютно мнозинство означава „50% +1 от всички, имащи право на глас“. Такова чудо няма никъде по света. Това значи на всички парламентарни избори, и на двата тура, да имаш 100% избирателна активност. Предлаганата и пожелана от 2.5 милиона българи система фактически блокира изборния процес. Попадаме в ситуация, в която народът няма да може да излъчи парламент.
Обстоятелството, че над 4 милиона не искат такава система, бива тихомълком заметено под килима.
Прецедентът е, че този референдум според съда не е задължителен, но го налагат да го приемаме като такъв.

Проф. Михаил Константинов: При мажоритарен вот – 160 депутати от ГЕРБ, 50 – БСП, 30 – ДПС

При мажоритарен вот в два тура в парламента ще влязат 160 депутати от ГЕРБ, 50 от БСП и 30 от ДПС. Това прогнозира в ефира на bTВ експерт по изборно законодателство проф. Михаил Константинов.

По думите му малките партии няма да имат шанс да влязат в парламента.

„Не съветвам ГЕРБ да има 160 депутати – ще се олеят, народът ще ги свали“, коментира още проф. Константинов.

Той подкрепи тезата на АТАКА, че никъде в Европа не се прилага подобна система. Тя е съществувала само в Узбекистан, Таджикистан и в бивши френски колонии в Африка.