|

Обещано от кабинета на ГЕРБ и Патриотите: Дават пари за ин витро без лимит!

Асоциация „Искам бебе“ смята, че решението бори демографския проблем у нас!

Лекарските екипи ще преценяват всеки случай индивидуално и ще предлагат колко броя процедури да бъдат приложени на пациентките

Правителството осигурява безлимитно финансиране на необходимия брой ин витро процедури. Това съобщи в сряда премиерът Бойко Борисов. С решението на Министерския съвет се дава възможност на лекарите сами да преценят колко процедури ще бъдат необходими.

Здравният министър проф. Николай Петров допълни, че с това решение се намаляват сроковете за одобряване на двойките, които кандидатстват за ин витро процедури, увеличава се броят на опитите и се дава възможност на жени с онкологични заболявания също да кандидатстват пред фонда.

Министърът на финансите Владислав Горанов поясни, че през 2016-та година за политики за асистирана репродукция от държавата са били осигурени 12 млн лева. 
„Тази година ресурсът е същият, но на практика лимит на финансирането няма да има. За догодина постановката ще бъде подобна“, добави Горанов.

Фондът за асистирана репродукция ще заработи по-бързо и одобрението ще е в рамките на 5-6 месеца, съобщи д-р Георги Стаменов, който е водещ ин витро специалист в България.

Фондът за асистирана репродукция ще може да финансира и замразяване на яйцеклетки и ембриони при жени с онкологични заболявания.

Мария Янева, председател на Асоциация „Искам бебе“, каза, че взетото решение е изцяло в подкрепа на пациентите и ще реши демографския проблем у нас.

Дай Боже да има повече деца за нашата държава, пожела Янева.