|

Руският президент: Не се месим в чужди работи и другите държави да не го правят

Меркел на крака при Путин

Руският президент прие Меркел на среща в южния черноморски курорт Сочи

Германският канцлер Ангела Меркел бе на 5-часово посещение в Русия, което е  първото от 2015 г. насам. Тя беше приветствана от руския президент Владимир Путин в лятната му резиденция в черноморския град Сочи.

Конфликтите в Сирия и Украйна бяха основните теми, които двама от най-влиятелните лидери обсъдиха. Русия представлява важен партньор в Г-20“, заяви канцлерът по време на посещението си. Тази година Германия ще председателства форума, който ще се състои през юли в Хамбург.

Руският президент каза, че е обсъдил с германския канцлер и протестите в Русия срещу неговото управление. Руските правоохранителни органи действат при протестни акции по-меко в сравнение с онези в редица страни от ЕС, увери Путин на пресконференция с Меркел.
Той увери, че страната му никога не се е месила във вътрешната политика на други държави, и на свой ред призова другите да не се месят във вътрешните работи на Русия.

Развиването на руско-германското сътрудничество е важно за мира и сигурността в Европа, подчерта Путин.

Той допълни, че взаимодействието между Русия и Германия има голям принос за стабилността на световната икономика. Руският президент призна, че „има още много проблеми, които пречат“, и допълни, че те ще бъдат обсъдени по линия на предложения от Германия преговорен процес под егидата на Г-20 и отвъд неговите рамки.