|

10 000 военни и 114 бойни машини на грандиозното шествие в Москва

Парадът на победата на Червения площад в Москва започна точно в 10 часа с ударите на кремълския часовник. Тази година в него взеха участие 10 хиляди военни и 114 единици сухопътна техника. За пръв път по паважа на главния площад на Русия премина руска арктическа техника (предназначена за действия в арктически условия) и  бронирани автомобили на военната полиция. На парада традиционно присъства президентът Владимир Путин.

Тази година въздушната част на парада бе отменена, поради неблагоприятни метеорологични условия.

По традиция  след ударите на кремълския часовник бе изнесено знамето на Победата под звуците на песента „Свещена война”.

Владимир Путин се обърна към участниците в парада с думите: „Поздравявам ви с Денят на победата! Честит празник, чието величие бе постигнато от самия народ, с нечувания му подвиг за спасяване на Отечеството и от героичния, решаващ принос за разгрома на нацизма.”

Президентът напомни, че Победата над фашизма  бе постигната с цената на огромни, безвъзвратни  загуби. Войната отне живота на милиони хора.

„Нацистите стовариха върху Съветския съюз най-мощните си удари. Но няма, не е имало и няма да има сила, която може да покори нашия народ. Той стоя до смърт, защитавайки родната земя и извърши, сякаш, невъзможното, обърна назад кървавото колело на Втората световна война, подгони врага натам,  откъдето той посмя да дойде на наша земя, съкруши нацизма, сложи край на зверствата му. И ние никога няма да забравим, че свободата на Европа и дългоочакваният мир бяха отвоювани от нашите бащи, деди и прадеди“ – подчерта Владимир Путин.

След марша на Червения площад излезе военната техника. Пред колоната вървеше най-добрият съветски танк от Великата отечествена война, легендарният Т-34. За пръв път на паважа на Червения площад излезе техника със северно, „арктическо” оцветяване. Тя осигурява безопасността на Русия в Далечния Север. Това е зенитният ракетно-оръдеен комплекс „Панцир-СА” и системата за противовъздушна отбрана „ТОР-М2Дт”.

Участниците на парада на Червения площад преди началото на тържествените мероприятия

 

Красотата и гордостта на руския флот

 

Парадните разчети на Червения площад

Путин и почетните гости на парада

Миналата година преминаха по площада 106 дами, а сега бяха двойно повече

 

По традиция парадът го откриват младите барабанчици

Легендарният танк Т-34 откри преминаването на бойната техника

За първи път в мероприятието взе участие бойна техника с „арктически“ камуфлаж

 

 

Източник: Комсомолска правда 

Превод: Тихомир Тодоров, АЛФА ТВ