|

Край на чалгата пред „Александър Невски“

Без оркестри и силна музика около храм-паметника „Св. Александър Невски“ по време на абитуриентските балове, обяви Столична община. Според общината е недопустимо в района да звучи силна музика, която да пречи на останалите граждани да използват храма по предназначение, а директорите на училищата трябва да предупредят тазгодишните зрелостници да не идват с оркестри и озвучителна техника.

Общо 124 училища в столицата ще организират балове тази година, като най-натоварено ще бъде в периода между 23 и 28 май, съобщиха от СДВР.

„Ще създадем организация за недопускане на силна музика в района около храм-паметника „Св. Александър Невски“, тъй като имаме разговори с ръководството на храма, Светият синод и църквата „Света София“, че в този район не е допустимо висока музика, която да нарушава възможността на гражданите да използват храма по предназначение. Директорите на училищата са предупредени. Да предупредят и абитуриентите да не взимат със себе си оркестри и хора, които да използват силни озвучителни техники“, каза директорът на дирекция „Сигурност“ към общината Кристина Лазарова.

Общо 124 училища ще организират балове в столицата тази година. От СДВР обявиха, че графикът ще е натоварен между 23 и 28 май, а от Пътна полиция заявиха, че движението ще бъде подпомагано от системата за управление и анализ на трафика.

Над 700 глоби са получили абитуриенти за пътни нарушения през изминалата година. По данни на КАТ най-честите нарушения са били свързани с каране без предпазен колан или неправилен превоз на пътници.