|

Американските санкции срещу Русия вбесиха Европа

Общата стойност на „Северен поток 2” се оценява на 9.5 млрд. Евро

ЕС не възнамерява да се „навежда” повече пред САЩ по въпроси, засягащи „Северен поток 2” и собствената й енергийна сигурност

Едва ли във Вашингтон, приемайки единодушно поредния пакет „безсмислени и безпощадни” антируски санкции са очаквали, че европейската реакция ще е толкова бърза, рязка и добре синхронизирана. Поредният опит на САЩ да качи крака, обути в каубойски ботуши, на чистата маса на европейската икономика, предизвика не просто раздразнение, а едва ли не бяс.

Канцлерът на Австрия Кристиан Керн и външният министър на германия Зигмар Габриел заявиха, че  новите санкции на САЩ срещу Русия в областта на икономиката противоречат на международното право. В разширения списък на санкциите има отделен параграф за „Северен поток 2”, който е в интерес на европейците и правителството на САЩ ще възпрепятства неговото реализиране.

Но проектът е общоевропейски и във финансирането му участват пет европейски компании – Engie, OMV, Royal Dutch Shell, Uniper и Wintershall. Общата стойност на „Северен поток 2” се оценява на 9.5 млрд. евро.

На американците обаче изобщо не им пука за това. Те продължават да си прокарват тяхната линия без изобщо да ги е грижа да спазват поне привидно приличие. Когато пишат собствените си резолюции-санкции, господата от Конгреса твърдят, че „Северен поток 2” влияе пагубно върху енергийната сигурност на ЕС и развитието на газовия пазар в Централна и Източна Европа, включително и в Украйна”.

И на всичкото отгоре се опитват да поучават „…цел за ЕС трябва да бъде намаляването на зависимостта на Европа от руските енергоносители…”. Във Вашингтон го виждали по-добре.

А самата Европа, кой би могъл да предположи, си имала свое виждане по въпроса. И изглежда не възнамерява да се „навежда” пред САЩ по въпроси, засягащи милиардни контракти и собствената й енергийна сигурност.

Карта на трасетата на „Северен поток” 1 и 2

Представителите на Германия и Австрия подчертаха, че санкциите  преследват политически цели и не трябва да са свързани с икономически интереси. В частност Керн и Габриел виждат в новите рестрикции заплаха за европейските предприятия за енергийното осигуряване на Европа.

Според тях, да се наложат санкции срещу компании от Германия, Австрия или други страни на Европа, само защото те участват в газови проекти с Русия, такива като „Северен поток 2”, това е негативно за европейско-американските отношения.

В съвместното си изявление дипломатите подчертаха, че европейската енергетика е работа на Европа, а не на САЩ. „Кой ще ни доставя енергорерурси и как – това ще решаваме ние, на принципа на прозрачност и пазарна конкуренция”, се казва в съобщението.

Керн и Габриел отбелязаха, че такава ситуация може да се отрази негативно върху процеса на мирно решаване на проблемите в Украйна. Те смятат, че ако Европа и САЩ не съгласуват съвместните си действия и се ръководят от интересите на Вашингтон по въпросите за износ на газ, това няма да доведе до резултат.

Нещо повече, на тази тема и в същия аспект, не пропусна да се изкаже и канцлерът на Германия Ангела Меркел. Позицията й бе изразена от говорителя на немското правителство Щефан Зайберт. „Решението на Сената на САЩ  повдига същите въпроси, както и за канцлера Керн и министър Габриел. Това, меко казано, е странна стъпка. Това не трябва да се случва. Ние отхвърляме санкции с екстериториален ефект, които оказват влияние върху трети страни”. А лично Меркел каза следното: „Това е своеволна стъпка на Сената”.