|

Вицепремиерът Валери Симеонов пред АЛФА ТВ: Ще огранича алкохолния туризъм!

Ако стане масово натравяне по морето, България ще е заличена като туристическа дестинация 

Алена Соколчева

- Г-н Симеонов, преди дни направихте оглед с хеликоптер на българо-турската. Каква беше целта да организирате подобна проверка и кой присъства на нея?

- Едната цел беше да се извърши оглед на непрекъснатостта на оградата на Бургаска област, тъй като няколко дни преди това получих доклад от областния управител, че е приключен участъкът на територията на областта. Оградата се прави от различни фирми. Всяка си работи участъка. В края на своята работа те ги свързват, за да стане непрекъсната ограда. Понякога на тези свръзки не всичко е както трябва и огледът на оградата трябваше да се извърши точно по тази причина. Това беше рутинен оглед. И първата причина беше да се огледа цялата ограда на територията на Бургаска област, да се установи нейната завършеност.

Втората цел беше заради зачестилите атаки в последно време от т.нар. опозиция от БСП. Някои депутати нямат представа какво представлява тази ограда, колко сериозно е това съоръжение, колко отговорно е извършвано, съгласно точните изисквания на Закона за устройство на територията и всички нормативни документи. Те внушиха напоследък, че  оградата не била стабилна, имало много участъци, където не била завършена.

На огледа с хеликоптер бяха поканени представители на всички парламентарни сили и медиите, за да се спре с тази кампания. Лично поканих Корнелия Нинова, но получих отказ. Това беше изненада за мен, тъй като на всички форуми и във всички медии те си позволяваха да правят квалификации, да правят оценка.

- Елена Йончева отправяше атаки към ограда. Тя присъства ли?

- Не. Поканих и ДПС, въпреки че за мен това е антибългарска партия, но тъй като са представени в парламента, бяха поканени писмено, но и те отказаха. Във вертолета присъстваха „Обединени патриоти“, ГЕРБ и „Воля“. Всички бяха доста впечатлени, дори медиите. Кадрите, които бяха заснети по цялото протежение с камери и фотоапарати, говорят достатъчно.

Кацнахме в Малко Търново, за да ги заведа до самата ограда, на живо да видят, да пипнат колко е стабилна и колко е сериозна като инженерно съоръжение.

Какво направихте откакто сте тук в Министерски съвет на поста вицепремиер по демографската и икономическата политика. Кои са най-важните неща, които предприехте и в областта на туризма?

- От началото на мандата си поставих задача на първо място да се обезпечи максимално туристическият сезон, тъй като най-големите приходи в този период идват от туризъм. Той е един непостоянен приход в бюджета, тъй като се реализира в рамките на два месеца и половина. Трябваше да положа максимално бързо усилия, за да обезпеча летния сезон. Това, което успях да направя с моя малък екип (хората може би не знаят, че вицепремиерът по икономическа и демографска политика има само 9 щатни бройки – съветници) е да осигурим назначаването на хора от трети държави за 90 дни, да работят без визи и техните документи да бъдат обработвани само за 7 дни. Нещо, което 27 години никое правителство не го е осигурило. Ние успяхме да отворим възможността в туристическия бранш хотелиерите и ресторантьорите да си назначават хора основно от Украйна, Молдова, Македония, Западните покрайнини, това са хора с българско потекло, които говорят български, руски, както и западен език. Това са добре подготвени хора с езикова квалификация, които са изкарали курсове и ще подпомогнат нашия туризъм. Само за Слънчев бряг има подписани 6000 договора до момента и тези хора до дни ще пристигнат.

Освен това въведохме известен ред в масовите нарушения с  презастрояването с малки, преместваеми обекти на територията на големите комплекси. Давам пример със Слънчев бряг – само за едни 20-25 дни бяха премахнати над 200 такива обекта, които пречеха на тротоара за движението.

- Говорите за сергиите, които са по улиците?

- Точно така, които са пръснати по улиците, изкарали стелажите напречно на тротоара, пречат на туристите да минават. Всички се движат по асфалта. Това създава големи предпоставки за пътно-транспортни произшествия. Така, че ние премахнахме над 200 обекта, сега се приготвя и премахването на някои доста застрашителни съоръжения, които са уж развлекателно-спортни съоръжения, всъщност те са по-скоро атракциони. Вече има връчени заповеди за доброволно премахване.

Също така, с нашите усилия успяхме да осигурим асфалтирането на 10- километров участък над Аксаково, който дава възможност аерогара Варна да бъде свързана с Добрич, Албена, Северното Черноморие. Този участък беше като лунен пейзаж и не можеше да се преминава.

Кой сигнализира за този проблем?

- Обадиха ми се от туристическия бранш и веднага реагирахме. Министър Нанков прие присърце този ангажимент и вече се завършва ремонта. Отпушихме също устието на Камчия, то беше затлачено от много сериозни наноси. Почистена е река Хаджийска, която преминава през средата на Слънчев бряг.

Работи се и за прочистването на плажовете, за спазването на концесионните условия. Контролът вече започна, между другото ще се извършва от редица министерства, институции, агенции. Успях да сформирам работни групи, които ще работят основно през нощта. Те ще проверяват заведенията, които имат много силна музика.

- Какви ще са мерките?

- Доста сериозни, ще има затваряне на заведения, само това ще кажа.

- А по повод алкохолния туризъм какво ще кажете?

- Ясно ни е, че Слънчев бряг се е превърнал в дестинация за алкохолен туризъм, това не е никак добре. По правило алкохолният туризъм е най-евтиният в света. Обикновено там отиват тълпи от не много богати туристи, които търсят да се напият.

Да, защото у нас им се струва евтино.

- Евтино им е, защото тези заведения използват незаконен алкохол. Те не наливат истинско уиски или водка, а нещо, което е забъркано отзад в сервизните помещения. Там се карат големи бидони с алкохол, което е абсолютно забранено и което полицията трябва да контролира, но не успява навсякъде. Въпрос на време е да стане едно масово натравяне, недай си Боже, както в Якоруда. И ако това се случи с чужденци,  трябва да ви кажа, че ще се сложи не точка, а кръст на българския туризъм. Точно затова съм се насочил изцяло към проверките на алкохола в питейните заведения на Слънчев бряг най-вече, тъй като там се извършват най-големите нарушения. Ясно ми е, че да се изхвърляш с много големи обещания не е правилно и не е отговорно. Аз не мога да обещая, че ще спре изцяло алкохолният туризъм. Хората, които са отишли да пият, ще пият пак в Слънчев бряг, но ще го ограничим с тези проверки.