|

Вицепремиерът и военен министър Каракачанов пред АЛФА ТВ: Трябват повече пари и грижи за родната армия

Имам идея да възстановим средното сержантскоучилище

Цветомир Ценов

- Г-н Каракачанов, вече около месец и половина вие сте начело на военното министерство, какво успяхте да свършите до този момент и какви са целите ви като министър на отбраната?

- Целите са големи, първо да вдигнем нивото на способност на армията, да решим всички тези проблеми, които от много години тормозят българските военнослужещи, свързани с облеклото. По отношение на изхранването на армията са допускани огромни грешки, а мога да го нарека и далавери. По отношение на униформите, също. Това са неща, които са недопустими. Недопустимо е да се пипат парите за здраве на българските войници.

Второто нещо, което трябва да се реши е заплащането. Ако вие сега дойдете и постъпите в редовете на Българската армия и станете войник, заплатата ви ще бъде 608 лева и ще получите 120 лева порцион. Което означава, че ще получавате около 728 лева. Извинявайте, но това е заплата, която няма как да привлечеш един млад, грамотен, здрав мъж. Трябва да се увеличат заплатите на военнослужещите, макар и с малко, да се направи жест и да се покаже, че правителството мисли за доходите на българския военнослужещ.

Президентът Румен Радев каза, че приоритет трябва да бъде авиацията, а Бойко Борисов – пехотата. Вие като министър на отбраната какво бихте заявили?

- Мисля, че не можеш да кажеш дали пехотата или авиацията е приоритет. Има три вида въоръжени сили – военновъздушни сили, военноморски сили и сухопътни войски. Тоест – пилоти, моряци и пехота не могат да се  разделят и да казваш – едните са по-важни, значи за тях ще отделим някакви средства, а другите не са важни. Не е така. Затова аз настоявах и са факт двата проекта за модернизация, които бяха гласувани в миналото Народно събрание за флота, и за авиацията, т.е. бяха отпуснати 2,4 млрд. лева, за да се закупят нови изтребители, да се построят нови кораби за флота и за авиацията, към тях добавихме и нова бронирана машина за сухопътни войски. И трите проекта ще се движат заедно. Грешка би било, ако продължаваме да разделяме видовете въоръжени сили и днес кажем, че едните са ни важни.

Ще успеем ли да изпълним изискването на НАТО за 2% от брутния вътрешен продукт да отива за отбрана?

- Ще го изпълним и то не защото е изискване на НАТО или някой друг отнякъде ни дава акъл какво да правим, а защото е необходимо. Трябва да се отделят повече средства за отбрана, защото средствата за отбрана години наред са намалявани. Армията ни от 130 000 души сега е 30 000. Въоръжението, което към 1984, 1985,1986 г. е било модерно за времето си е същото 30 години по-късно. Когато живееш в един размирен регион, когато в съседните държави Турция, Македония има проблеми, когато ислямският тероризъм е на границата ти – няма време да отлагаш проблемите и не е добре да чакаш нещо да се случи и тогава да вземеш мерки. Вземат се превантивни мерки.

Да разбираме ли, че нивото на боеспособност на Българската армия е под средното или още по-надолу?

- Не искам да давам оценки или нива, истината е, че самите войници служат с желание. Осъзнават дълга си към България. Сега политиците и обществото трябва да покажат, че осъзнават необходимостта от повече внимание и грижи за родната армия. Това е. Ако ние успеем да решим проблема с новите изтребители, новите кораби, новата бронирана машина, ако отделим средства за заплащане и модернизация на Българската армия, способностите на армията ще бъдат много по-високи, отколкото сега. С техника от 80-те години, нали се сещате, че няма как да сме на нивото на някои наши съседи, които отделят много над 2% от своя брутен вътрешен продукт за отбрана, т.е. за армиите си.

Българската армия през вековете е влязла с множество свои победи в историята, военната история не само на Европа, но и на света. Как стои въпросът с висшето военно обучение в България? Имате ли наблюдение над нашите военни университети?

- За размера на армията, която имаме, Военният университет във Велико Търново си върши работата. Имаше и факултет, който подготвя пилотите. Но по отношение на военното училище, по отношение на Военна академия има какво още да се направи, не толкова като методика на преподаването, което се извърша, а по отношение на ремонтиране на сградния фонд, осигуряване на по-добри условия. Имам идея да възстановим и средното сержантско училище, което може да подготвя кадри за сержантския състав в армията, това би било добре. Образованието е на ниво, но след като излязат младите офицери, отиват да служат в подразделения, в които техниката е от 80-те години, когато не са били раждани.