|

Волен Сидеров пред ИПАП в Рим: Роботизирането на човечеството отдалечава от Бога и вярата

24-тата Генерална асамблея на ИПАП се проведе в сграда на италианския парламент, а тема на дискусията беше „Християнското разбиране за глобалната криза и начините за нейното преодоляване”

В днешно време все по-трудно оцелява моралната база на християнската вяра, която е единствената опора в подвижните пясъци на глобализационното тресавище, заяви лидерът на АТАКА пред делегатите

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров взе участие в 24-тата Генералната асамблея на Интерпарламентарната асамблея по православие (ИПАП). Тя се проведе в италианската столица Рим в периода от 25 до 30 юни. Тема на дискусията в това издание на православната асамблея беше „Християнското разбиране за глобалната криза и начините за нейното преодоляване”

Сидеров е ръководител на Делегацията в ИПАП в българския парламент. Той изнесе доклад по разискваната тема, който може да прочете по-долу:

Темата на нашия форум е не само актуална, тя е най-важната тема за съвременния мислещ и вярващ човек. Надявам се с изказванията и решенията тук да помогнем на повече хора да бъдат мислещи и вярващи. Защо наричаме глобализацията безумие , защото тоталното облъчване на хората днес от медиите, от виртуалната реалност и политическата пропаганда бавно и неотклонно превръща човечеството в роботизирана тълпа. Отделният човек все по-трудно мисли самостоятелно, все по-трудно оцелява моралната база на християнската вяра, която е единствената опора в подвижните пясъци на глобализационното тресавище. И всичко това става с измамното внушение, че така трябва, че няма алтернатива. Потъването се представя като възнасяне, откъсването от Бога като прогрес.

Че какво лошо има, казват ни – в днешно време разстоянията изчезват и всички плуваме в информационното море на интернет.

Това дава повод на коментатори и аналитици да говорят за нов вид общество, което едва ли не оформя друг тип човек. Не хомосапиенс, а „хомоФейсбук”, не мислещ, просто комуникиращ човек. Без значение с кого и за какво.

Различни общества за така наречените права на човека започват да измислят трети, четвърти и пети пол. Не им стигат създадените от Бога два пола- мъжки и женски. Искат да надиграят Създателя на всичко видимо и невидимо.

Наднационалните корпорации се радват на унифицирането на хората чрез интернет, защото това са потенциални купувачи на стоки, които се рекламират денонощно. Тези корпорации манипулират виртуалното човечество, че без техните луксозно опаковани боклуци животът на всеки от нас е немислим.  Тоталното оглупяване на човечеството работи за печалбите на огромните фирми. Затова глобализмът се представя като прекрасен и неизбежен прогрес. А всеки, който го критикува е популист, лош националист, комунист или фашист. Това клише работи в цял свят.

И нека сега да си представим , че се случва катаклизъм. Спътников и комуникационен. Че само една седмица в света няма телевизия, интернет, Фейсбук, Туитър и Гугъл. А компютрите са просто пишещи машини. О, ужас! Ще трябва вместо да чукнем в Гугъл за търсената информация да ровим в тези архаични вещи, наречени книги. Ще трябва да общуваме на живо с някакви реални хора! Ще трябва да търсим физическа близост, а не виртуална.

Може би ще се наложи дори да мислим със собствените си глави, а не с главите на сценаристите в рекламните агенции и шоу програмите. Не, това е твърде тежко за нас, ще кажат милиарди… Назад към глобализацията!

Ще има обаче и някои, които ще кажат : „Това катастрофа ли е всъщност или връщане към нашата човешка същност, както е създадена от Бог”.

Не е ли събуждане от един кошмарен сън, който ни превръща в зомбита? Всъщност цялата виртуална реалност и измамното удобство на глобализацията не ни ли отдалечава фатално от Бог?

Именно за тези, които си задават такива въпроси си струва да работим като политици, духовници, държавници, общественици, хора на изкуството и културата. Защото те са надеждата на света. Солта на земята .

И затова различията в днешния глобален свят ни спасяват. А не обезличаването и унифицирането. Не наднационалните корпорации, чиято религия е печалбата.

Спасява ни съществуването на християнската вяра. Спасява ни това, че все още има алтернатива на глобалното безумие.

Оставим ли да загине тази алтернатива, загиваме всички.