|

Волен Сидеров пред Канал 3: И Путин, и Радев да са патрони на тържества за 3 март догодина

Каракачанов и Симеонов са хора на действията и ще свършат полезни неща във властта, нека им се даде възможност

Любомир Огнянов

 

- АТАКА е в политиката вече 13 години. За първи път обаче във властта. Г-н Сидеров, вие сте единствен от тримата лидери, който не е в изпълнителната власт, а останахте в парламента. Това не е ли обидно?

- Не, нито е обидно, нито има нещо странно или пък нередно в отношенията. Така беше разпределението на силите, преценихме го аналитично и разумно. Убеден съм, че беше правилно  аз да остана в парламента като лидер на парламентарната група „Обединени патриоти“, като балансьор, дипломат, защото вече имаме три партии, не една. Аз вече съм с натрупан опит.

- Най-интересното е, че дипломацията не ви беше най-силната черта, но пък сега и вашите политически опоненти отчитат, че сте като балансьор, когато се стигна до много големи емоции в пленарната зала.

- Да, защото не е имало досега момент време, възможност да се прояви тази част от моя характер. Много често ми казват, че съм променен. Не, не съм променен толкова много, колкото в момента има възможност да се проявят мои черти, които досега не са могли, тъй като бях представен в един клиширан образ. Колкото до двамата мои колеги Каракачанов и Симеонов, те са на мястото си, те са хора на действията, ще свършат много полезни неща в изпълнителната власт. Знам, че в политиката никога нямаш пълен комфорт, обаче, ако поне ги оставят на спокойствие малко и Валери Симеонов, и Красимир Каракачанов са хора, които са действащи и искат нещо да направят и ще го направят. Разбира се, ние не сме мнозинство, „Обединени патриоти“ сме 27 души, ГЕРБ е основната управляваща сила, това не трябва да се забравя, защото много често се спекулира с това. Какво сме говорили преди изборите, а пък сега какво е. Примерно с  пенсиите, че не са 300 лева. Ами да, ние говорихме, но ни отредиха трето място с 27 депутати. Тези, които гласуваха за ГЕРБ, отредиха тя да е първата политическа сила, а ГЕРБ не са говорили за пенсии.

- И ГЕРБ заговориха сериозно.

- Но не са казвали 300 лв. минимална пенсия. Тоест, имаме среща по средата, в която все пак ние извоювахме едно 22% вдигане още от 1 юли, наесен, плюс индексиране. Това е възможното, това направиха.

- БСП веднага казва – ето, „Обединените патриоти“ предават избирателите си, защото обещаваха 300 лева.

- Кои точно избиратели сме предали? Не е така, защото имаме по статистика около 2,3 милиона пенсионери. А колко гласуваха за „Обединени патриоти“ -  под 300 000. Защо не гласуваха 2,3 милиона за тези, които казваха, че пенсиите ще станат толкова и толкова. БСП да се обърнат към тези избиратели и да ги питат, защо не дадохте доверие на тези хора, които казваха категорично, че искат минималната пенсия да се повиши.

Народният представител по Конституция представлява целия народ. Но той се избира с определен брой гласове, минава се нужната летва и тогава прави парламентарна група. Ние се преборихме преди коалиционното споразумение с ГЕРБ да постигнем възможното, тъй като в ГЕРБ позицията беше да не се вдигат пенсиите, защото възможността да се увеличат е малка. Това е свързано с развитието на икономиката. Ние сме съгласни, но смятаме, че има сектори, от които може да се преразпредели, така, че да дадем поне на най-лошо платените.

- БСП роди новината, че ще създават смесена избирателна система – половината депутати ще се избират мажоритарно, другата половина смесено. Това ще промени ли позицията на Обединените патриоти в подкрепа на подобна теза?

- Избирателната система не е ключ за подобряване на живот. Това фокусиране в избирателната система стана спекулативно, под натиск на групи, зад които стои идеята да бъде разбита демократичната система, за някои сигурно ще прозвучи странно да чуе това от моята уста.

- Въпросът е дали сте съгласни да е смесена система?

- При смесената система със 120 души мажоритарно избрани депутати, ще имаме един много пъстър парламент, който няма да може да съставя мнозинства. Ние виждаме, че сега става трудно, при положение, че все пак партиите са няколко. Легенда е, че имало 400 партии. Те може да са така по регистър, но реално в политиката играят 5-6 до 7-8 партии, те отиват реално на избори. Виждаме, че при 5 или 6 партии в парламента става много трудна коалиция. Какво ще се получи при един 120 души парламент със 120 мажоритарни, които няма да знаеш какви са, защото хубава или лоша АТАКА, „Обединени патриоти“, нашата идеология се знае. БСП – кой я харесва, кой не я харесва – знае се. ГЕРБ – също. При мажоритарните 120 няма да се знае. Това могат да бъдат хора, които да имат най-странни, най-разнообразни възгледи. Кой и как ще ги проучи за една кратка  едномесечна кампания.

- Румен Радев покани руския президент Владимир Путин следващата година за тържествата по повод 140-годишнината от Освобождението на България и Руско-турската война. Според вас, като патрон или просто като гост трябва да бъде поканен в България?

- Според мен като гост, а патрони могат да станат на тържествата и двамата президенти, това е редно, защото говорим за една освободителна война. Руснаците са дали жертви в нея, знаем го, българите също сме дали жертви, ние сме проявили героизъм, който всъщност обръща очите на света към нас. Така, че това е една война, в която ние скрепяваме общите си виждания против общия враг, и по вяра, и по цивилизация. Смятам, че и двамата могат да бъдат патрони на тези тържества, да участват от руска страна институции, граждански организации, патриотични и т.н., за да имаме най-после едни нормални взаимоотношения. Не е нормално в момента това, което става спрямо Русия – тази линия на враждебност и изкуствена неприязън.

- Защо избрахте Светлозар Лазаров за ваш национален координатор?

- Защото сме работили с него в много напрегнато време, когато бяха майданите, той беше главен секретар на МВР, както и по изграждането на преградното съоръжение на границата. Аз ходих и я видях. Тя наистина е много стабилна, приказките, че била някаква ограда, която може да се прескача не са верни.

- Ще спрем ли мигрантите с тази ограда?

- По принцип, всеки може да преодолее ограда, ако иска. Въпросът е, че наистина спря потока. Аз съм от Ямболски избирателен район, там са 66 километра граница. Според областната управа, откакто е завършена, притокът е почти нулев.Има център до Елхово за пришълци, той стои празен. Тоест, резултат има.

- Затова ли избрахте Светлозар Лазаров да бъде координатор?

- Лазаров го познавам и от преди това като много добър професионалист, енергичен човек и затова го поканих, да разчитам на неговото сътрудничество.

– Трябва ли да се върне казармата, редовната, наборната?

- Би било добре да се върне в някаква форма. Не две години, но е добре младежите да бъдат подготвени поне за най-елементарните неща.

- Военно обучение в училищата?

- Това също е хубаво, аз го помня с голямо умиление. Сега, с подигравка чувам, че се отнасят някои, но би било добре да има един курс във високите класове.

 

Интервюто с лидера на АТАКА е от предаването „Офанзива“, излъчено по Канал 3 на 24 юни 2017 г.