|

Депутатка към правосъдния министър: Не пускайте „Наглите“ от затвора

Има 689 молби за предсрочно освобождаване от затвора, стана ясно след въпрос на Миглена Александрова към Цачева

Депутатката от партията на Сидеров Миглена Александрова зададе въпрос към  министъра на правосъдието Цецка Цачева във връзка с предсрочното освобождаване на затворници за добро поведение.

„Свидетели сме на остра реакция в обществото на намерението съдът да освободи от затвора за добро поведение членове на престъпна група, по-известна с името „Наглите“. Предложението двама от членовете на група да бъдат освободени е на администрацията на затвора. Причината да бъдат освободени е, че за въпросния период в затвора те са се превъзпитали, „стопили“ са присъдите си с труд и добро поведение. Напомням само, че въпросната престъпна група беше свързана с поредица отвличания заради подкупи, с рязане на уши и пръсти и съвсем основателно предизвика остра обществена реакция“, заяви от парламентарната трибуна Александрова.

В тази връзка тя попита към този момент колко още молби за предсрочно освобождаване от затворници има; за какви престъпления молителите са в затвора; има ли молби от затворници, осъдени по дела с висок обществен интерес.

Цачева отговори, че в резултат на протест на Прокуратурата е отказано освобождаване предсрочно на въпросните две лица от организираната престъпна група „Наглите“.

Правосъдният министър заяви още, че има 689 молби за предсрочно освобождаване. За същия период миналата година, когато е действал предходния режим, молбите са били 873, през Комисията от тях са уважени 701, останалите – не.

„Аз лично се надявам да не бъдат освобождавани престъпници като „Наглите“, защото ще взривим обществото. Да, със сигурност може би има някакви по леки престъпления, може би някои хора са се превъзпитали в затвора, но не и престъпници като тези от „Наглите“, заяви в дуплика Александрова.