|

Заслуга на патриотите – минималната пенсия скача на 180 лева от юли и 200 лева от октомври

187 депутати единодушно одобриха увеличението на доходите на най-бедните

По предложение на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО” и ГЕРБ минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще бъде увеличена на два етапа с по 11% още тази година. За това единодушно гласуваха всички 187 депутати, които в сряда приеха на Първо четене промените в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. От 1 юли минималната пенсия става 180 лв., а от октомври т.г. – 200 лв.

Една от най-важните точки, заложена в коалиционното споразумение между ГЕРБ и патриотите вече е факт. Припомняме, че националистите поставиха задължително условие към ГЕРБ повишение на доходите на пенсионерите, за да бъде съставено правителство в рамките на 44-тото НС.

От БСП се опитаха да атакуват националистите, че първоначалното им обещание е било за повишение на пенсиите от 300 лв. В отговор проф. Станислав Станилов от Обединени патриоти отговори, че народът е отредил Обединени патриоти да са трета сила в парламента с 27 народни представители и предвид това те правят всичко това, което е възможно за увеличение на доходите на пенсионерите.

Николай Александров от ОП заяви, че това е първото правителство, което предприема ход към увеличение на доходите още в първите месеци на своето управление. Не както всички други кабинети в края на мандата, за да си помогнат за предстоящия вот. „Това увеличение е действително за най-уязвимата група – българския пенсионер и най-вече

Депутатите от всички партии подкрепиха увеличението на минималните пенсии

тези, които получават минимални доходи”, каза от парламентарната трибуна Александров и допълни, че с тази промяна ще се повишат и още четири вида „съпътстващи” пенсии. „Aз съм в парламента с намерението да променя живота на българския пенсионер и ще се радвам заедно да намираме начини откъде да се набавят средства, за да направим така, че доходите да бъдат още по-високи”, призова патриотът.

Колегата му Калин Поповски пък припомни, че от идването на демокрацията през 1990 г., нито едно правителство в началото на мандата си не е увеличавало доходите на пенсионерите с по 11% и то два пъти в рамките на една година. Депутатът от Обединени патриоти беше категоричен, че следващо голямо увеличение може да има след като се направи ревизия на всички решения на ТЕЛК. „Около 1 млрд. и 700 млн. е ресурсът, който бюджетът харчи за инвалидните пенсии. Поне две трети от тях са симулирани. Там има сериозен ресурс, който може да бъде пренасочен към другите доходи за старост и стаж”, посочи Поповски.

Общата сума, необходима за двуетапното увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще е около 100 млн. лв. допълнително над предвидените за 2017 г. Допълнителните разходи на държавното обществено осигуряване  ще бъдат за сметка на очакваните по-високи от планираните за тази година приходи по бюджета на ДОО. Така бюджетното салдо няма да се промени. За 2018 г. необходимите средства са около 280 млн. лв.

Очаква се промените да бъдат окончателно приети на Второ четене в началото на идната парламентарна седмица. От Обединени патриоти са категорични, че ще продължат да търсят варианти за нови увеличения на всички пенсии.

 

Николай Александров, АТАКА: 802 000 българи ще получат 26% увеличение на доходите си

Следващата година ще се борим за индексация на всички пенсии, заяви пред АЛФА ТВ патриотът

802 000 пенсионери до края на годината ще получат два пъти увеличение на своите доходи. Това заяви пред АЛФА ТВ депутатът от Обединени патриоти Николай Александров след като на Първо четене беше прието увеличението на минималната пенсия за стаж и възраст.

В проценти общото увеличение е 26% и хората реално ще усетят промяната. По-високите доходи ще получат и 136000 вдовици и вдовци, полусираци до 26-годишна възраст. „Това е само част от мерките, които сме предвидили за борба с бедността през следващите 4 години”, заяви Александров.

„За следващата година ще се борим за т. нар. индексация или осъвременяване на всички пенсии, на всички други български пенсионери”, допълни патриотът. По изчисления това ще струва на бюджета около 1 млрд. лв. „Тук основна роля ще имат нашите министри и техните заместници, за да могат да постигнат това, което сме заложили”, заключи Александров.

 

 

121 лева става социалната пенсия за старост

Правителството определи нов размер на социалната пенсия за старост. От 1 юли тя ще нарасне от 118,14 лв. на 120,98 лв. За това стана ясно след последното заседание на Министерския съвет в сряда.

Промяната ще доведе до увеличаване на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност. По закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост.

Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост.