|

Защо медиите раздухаха измислен скандал с Карпов?

Нямаше никакви основания Карпов да бъде нападан или пък да бъде изясняван въпрос, който не е ясен на водещите в бТВ, нито е изяснен в българската историография

В този коментар ще се спра на един изкуствен скандал от миналата седмица. Той беше раздухан от големите медии, които се наричат национални, а всъщност не са български по собственост. Те много често предизвикват интриги по отношение на българската идентичност, самосъзнание, взаимни отношения на България с държави, които смятаме за приятелски, в случая Руската федерация. 

На посещение в България, по моя покана, беше световният шампион по шахмат Анатолий Карпов, който е депутат в Руската Дума. Той беше приет от председателя на парламента г-н Главчев. Карпов е идвал в България по покана на АТАКА и преди. На 3-ти март преди 2 години беше гост на митинга ни по случай Освобождението на България и държа реч от трибуната.

По време на тазгодишната му визита той проведе демонстративни шахматни турнири в Стара Загора, Велико Търново, Горна Оряховица и Свищов. Срещна се с представители на Висшия съдебен съвет, с главния прокурор. По време на гостуването си беше поканен в сутрешния блок на бТВ при Антон Хекимян. Оттам се разви един изкуствен скандал, защото нямаше никакви основания Карпов да бъде нападан или пък да бъде изясняван въпросът, който не е ясен, между другото, както на водещите-журналисти в бТВ, така и на водещите в Нова телевизия, така и на неводещите от всички други медии, които можете да се сетите. Тъй като този въпрос не е изяснен в българската историография, българските учебници, българските академични издания на БАН. Това е въпросът за азбуката или писмеността, макар че тези понятия в ума на някои водещи изведнъж се смесват.

Ще ви цитирам какво каза точно Анатолий Карпов при гостуването си при Антон Хекимян в бТВ.

Водещият Хекимян: „Едно изказване на Путин предизвика голям скандал в България по повод 24-ти май и затова чия е кирилицата. Той каза по време на срещата с македонския президент Георги Иванов: „Днес и в Русия е тържествен ден – Денят на славянската писменост, а писмеността е дошла при нас, тъкмо от македонските земи“.  Забелязвате ли разликата? Хекимян говори за кирилицата, така наричаме азбуката, на която днес пишем. Каква точно е кирилицата, какво е създал Константин, или Кирил, или Церко, неговото оригинално име, или Церо, или Зарко (българското му име), както го пише в много хроники, е друг въпрос. Въпросът е, че Хекимян пита за кирилицата, а руският президент Путин говори за писменост. Едно е азбуката, друго е писменост – „Писмеността, казва Путин, е дошла от македонските земи“.

Анатолий Карпов, отговаряйки на този въпрос, в който вече има объркване, защото Хекимян говори за кирилица, а Путин – за писменост, казва дословно: „Абсолютно ясно е, че в Русия кирилицата е дошла, както ние смятаме, от Византия“. Водещият казва: „Сега пък от Византия“. Карпов казва: „А Византия е свързана с България. Но знаете ли, по времето на Византия, България е била на високо равнище на развитие. Кирил и Методий, ние разбираме, че са българи. Но България беше по-голяма държава“. Да, това е вярно, България беше по-голяма. Водещият обаче го прекъсва нетърпеливо, подскачайки на място с въпроса: „Значи, вие сега в Русия пишете на византийска азбука, така ли да разбирам?“ Карпов търпеливо обяснява: „Не, разбира се, чакайте, Кирил и Методий, всички знаят в Русия за тях. Но, ако сега ние говорим Македония, България, по онова време България е била много по-голяма територия. И ако погледнем исторически, то трябва да си спомним какви територии тогава бяха включени в тази държава България. Сега България стана по-малка, Македония съществува отделно“. Как да го кажеш по-ясно, но и по-дипломатично, той е интелигентен човек.

Тоест, Карпов много ясно казва, че

руснаците разбират, че и писмеността, и азбуката са дошли от българските земи,

но тези български земи, за съжаление, са претърпели различни трансформации през вековете. Включително е имало цели столетия, в които просто са били заличени. България като държава е била заличена, не е съществувала, няма такава държава. Нека да си спомним това, защото ние изискваме сега от един небългарин, все пак приятелски настроен към нас, но чужденец, какво точно да каже. Ще гостувам при Антон Хекимян и ще го питам директно какво точно иска от Карпов да произнесе, че писмеността е дошла от България, или кирилицата е дошла от България, или че Кирил и Методий са българи? Защото това не го пише в българските учебници, а Карпов го казва. В „История на България“ за кандидат-студенти и зрелостници на стр. 45 се казва: „Изнамирането, приложението и разпространението на славянската писменост и книжнина от Константин Кирил-Философ и Методий се явява и част от политиката на Византийската империя в борбата с католическият запад за надмощие“. Тогава защо му скачате на Карпов, като казва, че идва от Византия? Българските професори в учебник по история за подготовка на кандидат-студенти казват, че разпространението на писмеността се явява част от политиката на Византийската империя. Ами той, Карпов, може би е прочел този учебник и го цитира. Не знам, човекът е ерудиран, интелигентен, разбира и български, нищо чудно да е прочел точно този учебник.

Какви са братята Кирил и Методий?

Анатолий Карпов ясно каза, че са българи. В „История и цивилизация“ за 11-ти клас отваряме „Живот и дейност на Кирил и Методий“ на 68 стр. и четем: „Етническият произход на двамата братя е обект на оживени научни дискусии. Изказаните предположения се обединяват в три хипотези – славянска, гръцка и смесена. Днес най-много последователи има последната“, т.е. смесена. Светите братя Кирил и Методий имат някакъв смесен произход, според авторите на учебника. Руснакът Анатолий Карпов казва ясно: „Ние приемаме, че те са българи.“ Но някои тук другари му скочиха.

Да видим всъщност какво създават двамата братя? Според учебника по „История на България“ за 11-ти клас, азбуката, която създават двамата братя е глаголицата. Говорил съм с часове за произхода на азбуките, какво е глаголицата, какво е кирилицата и как точно е била създадена. Смятам да издам тази лекция в отделна книжка и да я раздам на всички пърхащи журналисти, водещи да я четат, ако могат. Има още една хипотеза в български учебник, че едва ли не азбуката е създадена в руските земи. А, сега, де? Виждате ли, руският президент казва от Македонските земи идва писмеността, не азбуката. А в български учебник по история се казва, че славянската писменост е създадена в руските земи и после е проникнала сред другите славяни. Дори като хипотеза да я допуснеш, това да го сложиш в български учебник, е предателство на истинската история. Тези мастити автори на учебника, сред тях и бивши ректори на университети, защо не понасят така укор, а всички скочиха на един голям приятел на България Анатолий Карпов?

Отварям вече тежката артилерия, втори том от „История на България“ на БАН от 1981 г.

Там пише, че ние сме говорили на тюркски език, ние сме тюрки: „Някои надписи от първата половина на IX век, създадени, предназначени за прабългарската етническа среда, са написани с гръцки букви, значи Византия на прабългарски език. Този опит за пригаждане на гръцката графическа система към фонетичните особености на тюркския език на прабългарите, не бил изолирано явление“, тоест, българите сме имали тюркски език. Авторският колектив Димитър Косев, Христо Христов, Николай Тодоров, Васил Василев, Димитър Ангелов, Воин Божинов, Христо Гандев, Илчо Димитров, Мито Исусов, Любомир Панайотов, Васил Хаджиниколов, Крумка Шарова, уредник Методи Петров, бащата на Веселин Методиев, който беше министър на образованието по времето на Костов – съвпадение. Тези мастити учени, които са академици и имената им стоят в златната книга на Българската академия на науките, не са ли укорими? Някои от тях са покойници, други не. Те

защо не понасят укор и не отговарят за лъжите си

толкова десетилетия, че нашият език бил тюркски. Точно на такива български писания от български автори се базират теориите на турски изследователи. Спомнете си как протестирахме и сме против писанията на Давутооглу, който беше министър-председател на Турция и всъщност е учен и дипломат. Защо протестираме като в нашите учебници пише, че ние сме тюрки. Кирил и Методий не се знаело какви са, според учебниците.

 

Коментар на Волен Сидеров в предаването „Неделник“ , излъчено по ТВ АЛФА на 25 юни 2017 г.

 

Как изопачават историята ни?

Ще ви запозная с една интересна справка на Централното разузнавателно управление на САЩ от 2005 г. Тя излиза всяка година и в нея се обяснява какво е населението на всяка държава, какъв е съставът, възрасти и пр. В справката за България, в графата етнически групи пише: българи – 83,9%, турци – 9,4%, цигани – 4,7% и други – 2%. В скоби е написано включително – македонци, арменци, татари, черкези. Т.е. има 2% в България, сред които македонско малцинство, т.е. несъществуващата македонска националност присъства като миноритарен елемент в българския етнически състав, според справочника на ЦРУ. Къде са задъханите репортери, да отидат в американското посолство и да питат – какви са тези македонци, които живеят в България, какви са тези 2%, сред които и македонци? Къде са разсърдените водещи, които да скачат и да поканят американския посланик и да го питат за тази справка. Как е възможно така да изопачават нашата история. Няма ги, защото не става дума за Русия, с която е позволено да се заяждаме, а става дума за САЩ, с която държава не е позволено да се заяждаме.

 

Коментар на Волен Сидеров  в предаването „Неделник“ , излъчено по ТВ АЛФА на 25 юни 2017 г.