|

Мигрантите разцепиха ЕС

Квотите за разпределение на мигранти изостриха отношенията между националните правителства в съюза

Отделни европейски политици активно обсъждат перспективата за разпадане на Съюза

Кризата с мигрантите, с която Европа вече от години се опитва да се справи, изглежда е една от основните причини за приближаващия разпад на Европейския съюз. Страните от ЕС изобщо не могат да се споразумеят за разпределянето на  наводнилите ги пришълци. Освен това ситуацията я усложнява „Вишеградска група” – Чехия Унгария и Полша. Тези държави нарушиха поетите от тях ангажименти за настаняване на нелегални имигранти и сега ще им се търси отговорност.

Но за всичко по реда си. За начало да се върнем в 2015 г., защото именно тогава Варшава, Будапеща и Прага се задължиха да настанят в страните си съответно 7000, 1600 и 1300 близкоизточни пришълци. Цифрите като че ли не са големи, така че защо да не приемем тези хора, за да помогнем поне някак на задъхващите се от неспирния поток страни от ЕС – са си помислили в Полша, Унгария и Чехия преди две години.

Помислили са си, добре, след това, обаче, са размислили – и как няма да размислиш, когато Европа започна да се тресе от многобройни атентати, правени от самите тези мирни „бежанци” от Сирия.

„Не, не искаме да настаняваме у нас тези ваши смугли мъже, жени и децата им, нагледахме се вече какво става след това”, казаха представителите на „Вишеградската група” и толкова.

„Добре, тогава се гответе за санкции”, отговориха от Брюксел. На което „разбунтувалите се” членове на ЕС казаха, че по-добре икономически санкции, отколкото взривяващи се в тълпата шахиди (камикадзе). От Брюксел осъзнаха слабия ефект на икономическите санкции и измислиха нещо къде по-интересно – например, да лишат нарушителите  от право на глас по едни или други ключови за ЕС въпроси.

И така ЕС, който и без това не е особено здрав след „Брекзит”, се покри  с нова порция доста дълбоки пукнатини, които определено не му носят единство.

До края на юни „Вишеградската група” има време да помисли за „лошото” си поведение, но съдейки по настроенията, изразявани от поляци, унгарци и чехи, пределната граница вече е премината и те няма да настанят в страните си никакви мигранти, принципно.

„Искате война? Добре, ще има война и то каква”, заяви наскоро унгарският премиер Виктор Орбан, който очевидно подразбира дипломатическа война.

Същевременно в Полша смятат, че въпросите за това кой и колко мигранти да приема са изключително вътрешни работи на държавата, т.е. решението на Брюксел, който просто натрапва пришълци на Варшава, е дълбоко погрешно.

Много е увлекателно да се наблюдава разгръщащото се в Европа дипломатическо противопоставяне, но следва да се отчете, че всички подобни кавги може да доведат реално до изчезването на ЕС като единна структура.

Ще изиграе ролята си и „Брекзита” и заявените от новия президент на Франция инициативи за цялостно „преработване на Евросъюза”

Отделни европейски политици вече активно обсъждат перспективата за разпадане на ЕС, с което наливат масло в огъня. Последиците от разпадането на Съюза може да бъдат доста осезаеми не само за Европа, но и за света като цяло.

Вече инициираният процес за разпад на Евросъюза всъщност едва ли може да се спре, дори и ако той изцяло се избави от кризата с мигрантите. Така че се гответе, по-нататък ще е още по-интересно.