|

Орди африканци заливат Европа

2800 африканци са заловени само за 2 дни край италианските брегове

От началото на годината 62 000 нелегални имигранти от „Черния континент” са стигнали до бреговете на Италия.

Европа, разтрисана вече не от единични атентати, а от цели вълни такива, изглежда, я очаква ново изпитание. Преди да успеят да изсърбат, както се казва, последиците от масовото идване в Стария свят на „гости” – както официално приемани, така и съвсем неканени от Близкия Изток, европейските страни са пред лицето на заплаха от ново нашествие. Само че сега това не са жертви от близкоизточните локални войни и „революции”, а онези, които бягат от глада и нищетата на „Черния континент”.

Европа, и преди всичко Италия, е пред опасност от нова мощна вълна, този път не от Близкия и Средния Изток, а от Африка.

От началото на пролетта в Средиземноморието рязко се увеличи потокът мигранти, опитващи се да се прехвърлят от Либия в Италия. И ако европейските власти успяха да вземат под контрол потока сирийски и иракски пришълци, то ситуацията с хаоса в Либия не дава такива надежди.

Във временните лагери на либийския бряг се стичат десетки хиляди хора от Гвинея, Еритрея, Нигерия и други африкански страни. Развитието на икономиката в тези държави не може да догони демографския бум. Към 2050 г. населението на континента ще стигне 2.5 млрд. души, т.е. всеки четвърти жител на планетата ще бъде африканец.

Кметът на Рим Вирджиния Раджи поиска от правителството да обяви мораториум за пристигане на нови пришълци в столицата

Почти ежедневно италиански и други европейски медии съобщават за  крехки корабчета и лодки със стотици африканци на борда, тръгнали на пътешествие към бреговете на Ботуша. На 12 юни италианските граничари  доведоха в пристанище Вибо в Калабрия плавателен съд с 1200 мигранти. Ден преди това там дебаркираха 1600 африканци.

От началото на годината до Италия са стигнали 62 хил. нелегални имигранти, главно африканци. Това е със 17% повече отколкото през първите пет месеца на 2016 г. В момента в държавните и частни центрове за прием на мигранти в Италия има 170 хил. души, а до края на годината те ще са не по-малко от 200 хил.

Кметът на Рим Вирджиния Раджи поиска от правителството да обяви мораториум за пристигане на нови пришълци в столицата. „Не може да продължаваме повече така”, написа градоначалничката във фейсбука си. Тя настоява в Рим да не се отварят повече центрове за прием на „бежанци”.

Както писа „Le Figaro” – Евросъюзът се опитва  да работи по две направления: на либийското крайбрежие той финансира създаването на отряди, които ще спират отплуването на кораби на север. На юг ЕС води преговори с пет транзитни страни – Етиопия, Мали, Нигерия, Сенегал и особено Нигер. На правителствата на тези страни се предлагат големи суми за пълното затваряне на границите за мигранти.

Дали ще излезе нещо от тези усилия? Това е под въпрос. Другият въпрос е какво очаква Европа, ако усилията все пак се окажат напразни? От Близкия Изток дойде „Ислямска дърважа” и терористите. Какво ще дойде от Черна Африка?!