|

Патриотите спряха мажоритарен вот

Пропорционалната система дава път на идеята, на идеологията като водеща и дава по-голяма представителност в парламента на различни части от българското общество, заяви от трибуната Николай Александров от ОП

121 депутати се обявиха против смяна на изборната система

Благодарение на Обединени патриоти Народното събрание отхвърли предложението за въвеждане на мажоритарния вот, внесено от ГЕРБ след проведения референдум през ноември. 98 депутати гласуваха ЗА, против бяха 121, а един се въздържа.

От парламентарната трибуна лидерът на АТАКА и съпредседател на коалиция Обединени патриоти Волен Сидеров призова да не бъде променяна избирателната система, защото няма конкретна експертиза до какво ще доведе тя, а рисковете от негативни последици са твърде големи (виж стр. 3).

Той призова депутатите да гласуват против мажоритарния вот. Националистът беше категоричен, че тази система вече е била водеща при определянето на народни представители във време, когато една единствена партия е управлявала , визирайки тоталитаризма.

У нас хората гласуват протестно. Сигурни ли сте, че мажоритарната система ще изпрати в парламента правилните кандидати, попита Александров

Колегата му Николай Александров припомни на народните представители, че страните, в които е въведена мажоритарната избирателна система в два тура, могат да се изброят на пръстите на едната ръка. Той допълни, че в България също депутати са били избирани мажоритарно. Това е било след Освобождението, а след това са констатирали, че е по-добре да се премине и са приели пропорционалната система.

„Тя дава път на идеята, на идеологията като водеща и дава по-голяма представителност в българския парламент на различни части от българското общество. Мажоритарната система сама по себе си може да изключи голяма част от него и то да не бъде представено или да бъде потискано за сметка на всички останали”, каза още от парламентарната трибуна Александров.

Депутатът от Обединени патриоти заяви, че не може да се съгласи с ГЕРБ, че мажоритарният вот трябва да бъде приет задължително, макар и съдът да казва обратното.

Александров допълни, че у нас най-често вотът е протестен и се гласува срещу, а не за някого. „Тогава ние можем ли да твърдим, че дадения кандидат е добрият кандидат  или е лошият. И тогава в пленарна зала какви хора ще попадат – добрите или лошите”, попита в заключение той.

 

В комисията, лидерът на АТАКА даде пример с Франция, където партии с 25% пропорционален вот получават едва 1-2 мажоритарни мандата

Сидеров в правна комисия: Мажоритарната система води след себе си тоталитаризъм

Парламентарната Комисия по правни въпроси прие на първо четене закона за мажоритарния вот, внесен от Цветан Цветанов от ГЕРБ във вторник. ЗА законопроекта гласуваха ГЕРБ, ДПС и „Воля“. ПРОТИВ се обявиха групите на „Обединени патриоти“ и БСП.

По време на заседанието Хамид Хамид заяви, че от ДПС се водят лично от партийния си интерес и това, че мажоритарната система би донесла дивиденти за партията.

Явор Нотев от Обединени патриоти реагира мигновено и като изрази съжаление, че по толкова важен въпрос водещо становище не е това какво следва и дали ще има промяна за добро. „Дойде време да чуем, че партийния интерес ще е този, който ще води решението на една парламентарна група по въпрос от национално значение. По въпрос, който предопределя бъдещето на страната ни”, заяви зам.-председателят на парламента.

Нотев допълни, че не сме готови за мажоритарна система, особено при липса на елемента за уседналост. Без него не може да се реши въпроса с активната регистрация на българските избиратели. Дошло е време в което трябва да имаме реални списъци с равен брой избиратели, допълни патриотът.

Народният представител от Обединени патриоти и зам.-председател на Комисията по правни въпроси Християн Митев категорично заяви, че парламентарната група на националистите няма да подкрепи този законопроект. Той посочи, че с мажоритарната система на гласуване огромна част от обществото ще остане без представителство в НС. А колегата му Емил Димитров допълни, че ако новите правила за вота се приемат, парламентът ще заприлича на „Планета Пайнер”

„Референдумът на Слави” беше отхвърлен в пленарна зала със 121 гласа против

„За мен няма проблем да бъда избран на мажоритарен принцип. Тази система обаче остаря още, когато избрахме пътя на демокрацията и свалихме тоталитаризма”, заяви Волен Сидеров, който бе гост в правната комисия. „Мажоритарният вот води след себе си тоталитаризъм и компрометира плурализма”, категоричен бе патриотът. Той даде пример с Франция, където действа подобна изборна система. Там партии с представителство над 25% по пропорционалната система, печелят по 1-2 депутатски места в мажоритарен формат.

Групата на БСП се съгласи напълно с изказването на Волен Сидеров, като Валери Жаблянов от социалистите му благодари за обстойния анализ на спорния законопроект.