|

След КСНС: 2% от БВП за отбрана и нова стратегия за Национална сигурност

Да се създадат условия за водене на пълноценна бойна подготовка, настоя президентът

В заседанието участие взеха лидерът на АТАКА Волен Сидеров, премиерът Бойко Борисов, председателят на НС, министри и представители на всички партии в парламента

Стратегията за национална сигурност вече не съответства на съвременната среда за сигурност и предстои да бъде актуализирана и усъвършенствана до края на  2017 г., за да отговори на съвременните предизвикателства. Това заяви президентът Румен Радев в своето изявление след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност във вторник. Трябва разработване на конкретни планове на проектите за модернизация в сектор „Сигурност”. Необходимо е това да се случи до 30 юни т. г.

До края на 2017 г. се очаква да е готов национален план за достигане на 2% от БВП за отбрана до 2024 г., съобщи още държавният глава.

„От изключителна важност е да сложим всички ресурси на масата, да преценим отново дефицита от способности и да направим ефективно разпределение на ресурсите по отделните елементи от системата за национална сигурност”, допълни Радев. Президентът изтъкна и че трябва да се създадат условия за водене на пълноценна бойна подготовка, да има възможности за кадрово и професионално развитие, да се вземат мерки за доокомплектоване на състава.

В заседанието участие взеха лидерът на АТАКА и съпредседател на Обединени патриоти Волен Сидеров, премиерът Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Димитър Главчев, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, министрите на отбраната и финансите – Красимир Каракачанов и Владислав Горанов, както и председатели на останалите партии в парламента.

Радев благодари на участниците в КСНС за постигнатия консенсус и изтъкна, че без разбиране по проблемите на сигурността няма как да има икономическо развитие и просперитет в държавата. В заключение той посочи и че е необходима актуализация на нормативната уредба, недопускаща външна намеса във вътрешнополитическия живот на страната.