|

АТАКА-Шумен с протестна декларация: Кой издаде разрешение за масовия сюнет в града?

Над 200 мюсюлмански деца бяха обрязани от турски лекари насред джамията

За нас това е пряка намеса във вътрешните работи и демонстрация на неуважение спрямо професионализма на българските лекари, възмути се местният координатор на националистите Добрин Чайлев

С протестна декларация срещу масовото обрязване на деца излезе местното ръководство на АТАКА в Шумен. Координаторът на националистите в града Добрин Чайлев се възмути от затварянето на улици в района на Томбул джамия в продължение на часове. „Приемаме го като провокация, защото досега не са се провеждали такива мероприятия извън района на религиозния храм”, категоричен е атакистът.

В протеста си, шуменската организация на партията настояват зам.-кметът по здравеопазване, заедно с Районната здравна инспекция да проверят най-подробно има ли нарушения на здравните норми. Причината е, че на децата е направен сюнет от „турски лекари” и им е извършена медицинска интервенция извън болнично заведение.

„За нас това е пряка намеса във вътрешните работи и демонстрация на неуважение спрямо професионализма на българските лекари. Категорично не приемаме разрешението, което е издало администрацията на гр. Шумен за едно такова масово религиозно събитие. То предизвика повсеместно недоволство сред българските граждани, защото е чуждо за една православна и християнска държава каквато е Република България”, осъждат в декларацията си от АТАКА в Шумен.

Припомняме, че повече от 200 момченца бяха заведени от родителите си и придружени от техни близки в Томбул джамия във вторник за масов сюнет. Децата влизаха под номер с придружител в помещение в двора на мюсюлманския храм, където медицинската процедура беше извършена от „турски лекари”. Болшинството от децата бяха на възраст от 3 до 6 г.