|

Атакисти почетоха 140 години от Старозагорското клане

С литийно шествие до Мазволей-костница „19 юли 1877“ стотици старозагорци отбелязаха черната дата в историята на града

С литийно шествие до Мазволей-костница „19 юли 1877“ стотици старозагорци отбелязаха 140 години от зверските кланета над българите в града и областта. Десетки атакисти, народният представител от Обединени патриоти Маргарита Николова, депутатката от партията на Сидеров в 42-то и 43-то НС Магдалена Ташева, националният координатор на АТАКА Светлозар Лазаров и областният координатор на политическата формация Михаил Михайлов също се включиха във възпоменателното шествие. Патриотите сведоха глави пред жертвите и поднесоха венци и цветя в тяхна памет.

Със заупокойна молитва в храм „Света Троица“ свещенослужителите от Старозагорска епархия отбелязаха трагичния за старозагорци ден. Словото на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан бе прочетено от секретаря на митрополията отец Михаил.

На заупокойна молитва в храм „Света Троица“ присъстваха настоящи и бивши депутати от АТАКА, националният координатор на партията Светлозар Лазаров и други

На 31 юли (19 юли стар стил) Сюлейман паша, предвождащ 48-хиляден турски отряд, навлиза в града. Следват ужасяващи събития. Мирни граждани са одирани живи, кожите им са напълвани със слама и са окачвани по дърветата. Българи са нанизвани на шишове и колове, за да бъдат изпичани върху огън. Други са поливани с газ и запалвани. В църквата „Св. Троица“ са изклани 2500 души. В града и района са избити над 14 000 българи, 1200 умират от глад и гонения, отвлечени са над 10 000 млади жени, момчета и момичета. Стара Загора е изпепелена и пет месеца след клането е в ръцете на поробителя.

Със саможертвата си нашите братя и сестри отстояват не само християнската ни вяра, но и българщината, българската земя и род. Вярата и мъченичеството са тяхната сила. Тя е, която държи буден народа ни през вековното робство, през тъмните нощи на болки и ужаси, на тегоби и безнадеждност.

Припомняме, че по предложение на АТАКА през 2008 г. Общинският съвет в Стара Загора определи 19 юли за Ден на възпоменание на жертвите – православни християни, загинали при опожаряването на града и Старозагорското клане през 1877 г.