|

Благодарение на „Патриоти за София“ 60 нови автобуса тръгват в столицата

Нови 60 газови автобуса от най-висок екологичен стандарт започват да се движат по линиите на градския транспорт в София. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на представянето на новите екоавтобуси във вторник.

Градоначалничката обясни, че новите превозни средства ще се движат основно в северните и западните райони на София. „Договорихме се с изпълнителите всички нови 60 автобуса на градския транспорт да бъдат климатизирани”, заяви тя. По думите й те ще имат платформи за достъпност, камери за по-голяма безопасност на водачите, монитори за информация на пътниците.

Кметът на столицата пожела безаварийно пътуване и приветства идеята за надписа на гърба на автобусите в призив за безопасно движение и поведение на пътя от всички шофьори. Тя благодари на всички, които имат заслуги за това да се направи един изгоден за общината договор и обърна внимание, че вносителят на доклада е общинският съветник Карлос Контрера от „Патриоти за София”.

Контрера заяви, че докладът му е минал с усилията на ГЕРБ и на патриотите. По думите му за година вредните емисии от въглеводороди ще се намалят с минимум 1120 тона. Според него това е сериозна стъпка към подобряването на екологията на града и изпълнение на програмата за качеството на атмосферния въздух, приета от СОС.

„Това е една от най-сериозните инвестиции през последните години в северните райони на София. Ще бъдат обслужвани линии, които до момента бяха оперирани с 20-30 годишни дизелови автобуси”, подчерта патриотът. По думите му новите превозни средства са допълнение към общата политика на Общината. „При редовни и климатизирани автобуси, това ще бъде и стимул за гражданите да използват по-често градския транспорт, а не личните автомобили”, изрази надеждите си Контрера от „Патриоти за София”.