|

Волен Сидеров от парламентарната трибуна: Интеграцията на ромите не постигна нищо

Обединени патриоти ще бъдем действащите, не само говорещи, заяви лидерът на АТАКА по повод доклада за интеграцията на ромите

Родителите са длъжни да изпълнят Конституцията и детето им да завърши поне основно образование, заяви председателят на ПГ на Обединени патриоти

 

Дами и господа народни представители, групата на Обединени патриоти ще подкрепи доклада без да му правим лингвистичен анализ. Би могъл да бъде написан много по-добре, но това е един отчетен доклад и то за период, в който ние нямахме представител в изпълнителната власт.

Както стана вече дума от много години се занимавам с тази тема, но съм се убедил в нещо много ясно – политиката е поле за действие. Политиката не е литературен кръжок, в който да дебатираме, да си поднасяме остроумия и всичко да остава на същото ниво.

Тук беше отбелязано, че т.нар. интеграция на ромите не постигнала почти нищо. С констатации нещата не могат да се решат. Няма смисъл да се правят констатации от тази трибуна. Има смисъл да се обединим, включително и партиите, които са в опозиция, около това какво може да се свърши.

Ние от

Обединените патриоти не разделяме българските граждани по етнос или по религия

което аз съм спазвал винаги. Въпреки необоснованите нападки, които съм получавал. Сега е моментът, в който да покажем, че ние сме точно такива – не разделяме българските граждани. За мен дори е странно да се говори за национална стратегия за интегриране на ромите. Защо не се говори за национална стратегия за интегриране на арменците, евреите или други етнически групи? Защо точно такава стратегия има? Тя се поддържа от международни организации и по начало този въпрос у нас винаги се тика към публичност от външни фактори. Целта е била ясна през годините, но това е теоретичен въпрос – да се разбива българското общество, да се удря неговата идентичност и България да бъде слаба, подчинена и колонизирана държава.

Патриотичните партии, надявам се всички партии да станат такива, сме били точно за обратното – България да бъде добре поставена, с добра икономика, с еднакъв стандарт и еднакъв държавен подход към всички граждани. Тук е ключът към тази тема, която обсъждаме.

Ние не можем да решим въпроси на народопсихологията, на етническите характеристики на една или друга група, но ние казваме ясно – всички граждани в България са пълноправни. Не е коректно, даже конституционно, да отделяме част от тях и да казваме „за тази общност сега ще започнем да правим стратегия и да се грижим за нея”.

Законът и Конституцията трябва да се спазват. В нея пише, че основното образование е задължително, но това не се изисква. Държавата на всичките си нива трябва да е на мястото си и да изисква от всеки един гражданин, не говоря за общност, защото това е грешно. Родителите са длъжни да изпълнят Конституцията и детето им да завърши поне основно образование. Иначе този, който не го направи е нарушител на основния закон.

Когато има нарушение на закона трябва да има санкция

Който не си плаща данъците, тока, водата, всички останали задължения, трябва да има санкции. Който построи незаконна постройка, трябва да има санкции. Това не е дискриминация, това е спазване и върховенство на закона. Ако искам да си построя къща на пл. „Св. Ал. Невски” няма да ми позволят, нали? Но в България има хиляди, може би, десетки хиляди постройки, които са незаконни. Защо са били допуснати, няма да се връщаме. Въпросът е занапред какво може да се направи.

И тук вече мога да ви кажа, че аз имам надежда, тъй като Обединени патриоти са във властта и тук стои човекът, който може да действа практически по този въпрос (бел. ред. – вицепремиерът по демографската политика Валери Симеонов). Разбира се, ако бъде оставен да действа, ако не го занимават с несъществени въпроси, с измислени скандали и прочее и прочее други медийни манипулации. Аз съм сигурен, че вицепремиерът Симеонов ще направи каквото трябва. Това е в неговият ресор. Докладът е до 2016 г., сега сме 2017. Ще видим с очите си, че могат да се случат нещата в тази посока без никаква дискриминация, без двойни стандарти, просто да се прилага законът за всички. Това е човекът, който ще го направи. И оттук вече трябва да сме спокойни, че следващият доклад ще отрази доста по-голям напредък от досегашния.

Досега управляващите партии и правителства се въздържаха да прилагат еднакво закона към всички в България. Какви съображения са имали, това вече беше казано от някои колеги. Това повече не трябва да се повтаря. В това е смисълът и надеждата, че ще се получи общество, в което няма да има групи, които да са извън него, извън цивилизационния модел, извън правилата на живеене в една държава.

Гаранцията е нашето участие във властта

Затова сме се наели с тази отговорност. Затова понасяме негативите на тази отговорност и сега, въпреки, че може би изглежда нелогично, моите колеги ще подкрепят доклада, защото той е част от дейността на правителството, в което ние участваме и ще продължим да бъдем там. Стимулът нещата да се случват. Политиката е поле на действие. По тази тема Обединени патриоти ще бъдем действащите, не само говорещи.