|

Волен Сидеров пред бТВ: Присъствието на патриотите във властта ще доведе повече инвестиции от Изток

Деница не се притеснява да имаме второ дете, дай Боже

Поне три деца трябва да има всяко българско семейство, за да имаме положителен прираст, заяви лидерът на АТАКА

Жени Марчева

 

- Здравейте, г-н Сидеров. Нека започнем с това, което се случи в болница „Шейново”. Ако пребитият беше д-р Велев, как щяхте да реагирате? Знам, че той е ръководил екипа, изродил сина ви Волен-младши.

- Всичко, което се случи е просто ужасяващо. Щях да настоявам за много строго наказание, за никаква снизходителност към този, който го е извършил. Да посегнеш на лекар и то в родилен дом, какъв трябва да си.

Но пък аз ще погледна от положителната страна. Това насочване на вниманието към „Шейново“ може да бъде и полезно. В смисъл на подпомагане, развитие, участие в проекти, защото там има още какво да се до оборудва.

- Говорят за вас, че бащинството ви е променило. То променя, но вижте, че този човек, който нападна д-р Гагова го е променило по друг начин.

- За мен това е някакво отклонение. Не го знам дали е с всичкия си този, но е просто изродска постъпка. Няма как да я нарека друго яче. За да направиш такова нещо, значи ти вътрешно си го носил в себе си.

- Докато си говорим за раждане на бебета, колегата ви Валери Симеонов говори как третото дете в семейството ще стане държавно, т.е. държавата поема издръжката му. Реалистично ли е това, според вас?

- Такива ходове ги прави Орбан в Унгария. Той стимулира младите семейства много. Разбира се, тук трябва да се разграничи – семейства, които носят отговорност и които знаят какво значи да родиш и отгледаш дете и такива, които не носят. Има и такива случаи. Във втория, не би трябвало държавата да подпомага и аз съм сигурен, че Валери Симеонов има предвид и това точно. Той има амбицията, като отговарящ за демографската политика, да направи нещо реално.

- Мисля че проблемът не е в третото дете, а във второто. Българките престанаха да раждат по 2 деца, пък третото е някаква далечна мечта.

- Имаме отрицателен прираст по статистика. Проблемът е, че отказват, не искат. Разговарял съм с мои млади колежки с по едно дете и ги питам защо не направите второ. „О, не, не искам повече” – веднъж родила и край.

- А вие второ?

- За щастие, при нас с Деница няма такова съображение. Тя не се притеснява да имаме второ дете, дай Боже. Но като цяло, повечето млади жени или искат да правят кариера или друго и аз им казвам – после ще стане късно. Средно три деца трябва да има едно българско семейство, за да имаме положителен прираст.

- Идеята е чудесна. Въпросът е, че като няма пари за пенсии, за полицаи за какво трето дете ще говорим? Трябват пари, за да поеме държавата издръжката му.

- Винаги съм казвал, че са свързани нещата. Трябва ни силна икономика. Без нея не можем да имаме развитие. Това означава и отваряне към други държави извън ЕС, стара моя теза – това са Русия, Китай, Индия, Корея, Япония –държави с много динамична икономика, които просто чакат покана.

Надявам се, че присъствието на патриотите в правителството ще помогне за повече раздвижване в тази посока, сигурен съм.

- Дано. Междуетническото напрежение, което пламна в Асеновград и все още тлее, какво може да го изгаси?

- Това е пореден случай от една дълга верига. Началото на всичко е в годините след 1990. Тогава отвън беше наложено ромската общност да бъде оставена не само да не се интегрира, но и да се капсулира и да се превърне в затворено общество, което ражда криминални явления.

- Какво значи отвън?

- От неоколониалната политика, която ни се наложи България да бъде разбита като идентичност. Да се появят пукнатини в обществото. Това е изгодно на тези, които искат да има тук територия с евтина работна ръка и пазар за техните стоки. В този план влизаха и свръхтолерантността и либерализацията на ромската общност, която преди това имаше място в обществото и работеше.

- Говорим за интеграция, но това е двустранен процес.

- Двустранен е, да. Колкото времето минава, толкова по-трудно става.

Ще ви разкажа случка от 2005 г. – швейцарският посланик идва в парламента, току-що сме влезли АТАКА в НС, и той иска да се срещне с мен – да ме види що за човек съм такъв, граф Дракула ли съм. Седнахме, говорихме по различни въпроси и той пита – а ромите? Аз отговарям – вие сте богата и демократична държава. Искате ли да заведем в Швейцария 100 000 роми, а вие ще показвате как се интегрират. Ние ще си водим записки, а след това ще го приложим в България. Той се засмя и каза – да минем на друг въпрос. Т.е. този въпрос не е разрешен в държавите, които ги сочим за развити.

Малко хора го знаят, че през късното Средновековие в Западна Европа е бил провеждан геноцид срещу ромите и те са били изчистени. А България е била държавата, която винаги е била толерантна.

Изводът е, че западните държави, които ни казват – интегрирайте ромите, отказват да го направят. Дори връщат цели групи и казват – прибирайте си ги.

- Намерих ваша статия от 2000 г., може би, озаглавена „Обвинявам всички правителства в политически чадър над циганската престъпност“. Кого обвинявате сега?

- Сега, това важи по същия начин. Виждаме късни резултати от едно престъпно бездействие. Ролята на държавата е да прилага санкции и да изисква, не да дискриминира.

Цяла общност или големи групи от хора не плащат ток, данъци, вода или пък не са наказвани, когато извършат престъпление. Те получават самочувствие, че са недосегаеми.

- Какво ще промени участието ви във властта в това отношение?

- Ние не делим хората по етнос. Патриотите казваме – всички са български граждани. Който се самоопределя, вече е негова работа. Ако той твърди, че не е българин, тогава какви са му претенциите към българската държава?

Решението е много активна държавна политика първо сред ромските елити. Босовете трябва да бъдат накарани да съдействат. Когато си на власт може да бъде направено.

Другото е да накараме техните деца да учат, което е конституционно задължение. Т.е., държавата да изисква и то с притискане на техните босове, защото те са авторитетите. Те могат да им кажат децата да учат, да започнат да си търсят работа. След това ще имат възможността да печелят пари да си купуват жилища, които да изплащат. Но без да има двоен стандарт. Защото останалата част от българското население се дразни. Това поражда напрежение и от там идва желанието за протести, което също не решава въпроса.

- ДПС продължава да твърди, че вие, националистите, сте опасни за България. Така ли е?

– Не само, че не сме опасни, а сме полезни и това ще се види.

Ако ДПС и останалите, които не са влезли в парламента злорадстват или ревнуват, да запазят спокойствие. Нека оставят нашите представители в изпълнителната власт да работят на спокойствие и да се види дали сме опасни или полезни.

Смятам, че ние сме полезни. Ние сме този стимул, който кара ГЕРБ да приема неща, които без нас не биха приели.

- Шубе ли е Бойко Борисов?

- Това е съобразяване с Брюксел, но понякога прекалено. Ние сме тези, които можем да кажем – „Хайде чак пък толкова да не се съобразяваме, да си направим някои полезни за България неща. Да стимулираме наш бизнес, да не гледаме само чуждите компании. Да облекчим завръщането на българи”.

Ще дам само два примера и завършвам – за 2 месеца помогнах в математическите гимназии в България приемът да се увеличи. Второто, пътят Стралджа – Петолъчката, години наред пренебрегван. Някакви си 2-3 км дупки като от шрапнели. Вече се работи там. Обаче тези неща остават скрити от обществото.

 

Участие на  Волен Сидеров в предаването „Тази събота”, излъчено по бТВ на 8 юли 2017 г.